Дискусия на единомишленици. Това представляваше неколкочасовият дебат в Гражданския съвет на ВСС (невиждано открит до днес и проведен отворено за журналисти). За да няма грешки – по адрес на ГС, който наистина е неизвестно с какво точно се занимава, освена да симулира „гражданско участие“ - Евгени Иванов каза още в началото, че „този орган има живот“.

Първо пишеше, че са поканени главният прокурор Гешев, Комисията по конституционни и правни въпроси към 47-то Народно събрание, но те не дойдоха. Оказаха се куп интересни сдружения, асоциации, камара на следователите и пр... 

Говориха обаче само участниците от прокуратурата, апелацията й, спецсъда и апелативната му инстанция. Имаше и представител на Бюрото за контрол на СРС.

Все пак Евгени Иванов - бивш председател на Асоциацията на прокурорите и  член на ВСС,  каза още в началото, че държавата "отрязала дясната си ръка" -  в лицето на спецорганите.

Голямата тема беше очевидният правен вакуум - какво става със СРС, изработените от тях веществени доказателстгвени средства (ВДС), правата по администрирането им, унищожаване, удължаване и пр., след 27 юли, когато спецсъдилищата и прокуратурата в един ден изчезнат от правния мир.

Първо говорещите казаха, че има 20 000 единици СРС, с които не е ясно какво ще се случи. И описаха истински апокалипсис. Слава Богу, намеси се Мариета Райкова - председател на СпНС, която каза - да не си помислел някой, че има 20 000 висящи СРС-та в съда. Не - толкова е целият архив за миналите 10 години.

Най-обстоен бе Пламен Панайотов - зам.председател на спецсъда неизменно от 2017 г. насам.

Той посочи, че съдиите и в момента разглеждат искания за СРС и това ще продължи до последния ден - 27 юли. Но в едни бъдещи производства дали разрешенията на Спецсъда, издадени след като Държавен вестник го закри онзи ден, ще бъдат приети? Той посочи, че СРС-тата имат голяма тежест точно по престъпления срещу националната сигурност и ОПГ, като добави и корупционните престъпления. 

Поради това загубата им - на доказателствата от СРС, ще повлияе съществно върху тези производства.

Той посочи проблеми с движението на преписките. Например, че след закриването на съда на практика няма да има съдия, който да решава всички въпроси, свързани с даването на разрешение: текуща кореспонденция, действия свързани дори с разпореждане за унищожаване на събраната информация, а това създава условия за злоупотреби.

Панайотов специално подчерта липсата на национален регистър за дадените разрешения за прилагане на СРС... Това е наистина голям проблем, но той е от години. Съдията обяви, че в СпНС обаче се води такъв регистър - но то и в Градски съд има.

"Ако един съдия откаже (издаване на разрешение за СРС) поради липса на компетентност, къде ще го изплати? И кой ще го реши?

Ние на практика след закриването няма да имаме нито съдии, нито деловодство, което може да администрира висящите преписки", попита се Панайотов.

Той съзря заради поправките в Закона за съдебната власт "голяма опасност в един продължителен период от време да не се издават такива разрешениея, което е опасност".

Той посочи, че прехвърлянето на архива на Спецсъда (размножаването му не е възможно) щяло да доведе до опасност от разгласяване на факти...(?!) 

И прогнозира - прехвърлянето на толкова много преписки изисква изключително голям период от време. Панайотов посочи, че това няма да се случи нито в рамките на 6 месеца, нито в рамките на 1 г.

"Този процес ще тече години!"

След което изтъкна проблемите на служителите в Секретно деловодство, на съда които "също имат голямо значение – не се знае какво ще стане с тях". Това били "изключително подготвени служители, проверени служители – а в момента закриването демотивира всички ни..." Както и каза, че те много тежко преживявали случващото се със закриването. После стана ясно, че говори за общо трима служители.

В дискусията бяха посочени наистина интересни проблеми: 

- кой например ще продължи разрешението за прилагане на СРС, издадено от спецсъдия (СРС-тата имат законов срок, 

- за дълъг период от време ще бъде блокирана и дейността на Националното бюро за контрол на СРС – защото гражданите ще подават искания за проверка, а няма да има нито деловодство, нито съдии които да дадат достъп до този архив.

Галя Георгиева се предсатви като "редови съдия", без да каже, че до 2017-а бе член на ВСС от чугуненото мнозинство около Цацаров.

 

Голям шок възникна от (и в) изказването на Галя Георгиева - „редови съдия от АСНС“, която прочела интервю на Бойко Станкушев от Антикорупционен фонд (АКФ) от... 17 април. Тя мислела, че няма да участва, но сутринта сваляла текста на интервюто и дошла. 

Георгиева бе остра – че в интервюто си пред бТВ отпреди 12 дни Станкушев, който е шеф на Антикорупционния фонд (организация, която е ясно дали е долюбвана в сградата на „Черковна“ – най-малкото защото изнесе историите за "Осемте джуджета" и „Списъка за бърз контрол") разкрил, че в Министерството на правосъдието има „някаква комисия“, която заедно с останалите членове на това НПО има идеята "да бди", да следи за морал, за начин на правораздаване и за упражняване на някакъв контрол върху дейността на Специализирания съд (по Галя Георгиева, б.р.).

Съдийката от Пловдив описа колко много страшно е това (като продължи да се титулува „един редови съдия“, но пропусна да спомене, че бе от най-големите остриета от масивното мнозинство около Сотир Цацаров в предишния ВСС).

"Каква е тая комисия, и какво е мястото на НПО-та, на Министерството на правосъдието да участва в прехвърлянето на дела?! - развика се Георгиева. -

Има ли право МП да участва в прехвърлянето на дела?! За съжаление в тази държава се утвърди едно неуважение към институциите! ВСС, какъвто и да е, той трябва да бъде уважаван!"

Георгиева описа и възприятията си за рамките, които всеки трябва да си знае:

"Да, може да има НЯКАКЪВ граждански контрол – но той трябва да е обуздан и законосъобразен! А не безконтролен!"

Каза още, че е закъсняла, защото е свалява от сайта на бТВ интервюто на Станкушев, след което заключи:

"Наистина медиите прекалиха с това, че всеки може да се намесва в работата на съдилищата и прокуратурата!"

Традиционно, другата най-емоционална бе Валентина Маджарова - шефката на самата Специализираната прокуратура. Тя напомни, че досега ръководеният от нея орган е бил номер едно в отговарянето на европойски заповеди за разследване и попита:

"Какво ще се случи с тези способи? (СРС-тата, б.р.) Какво ще се случи с доказателствата по делата на нашите партньори."

... От което някой може да си извади извода, че прилаганите СРС по поръчки в чужбина и резултатите от тях, едва ли не ще бъдат изхвърлени в конетейнерите на ул. "Черковна".

И Маджарова провидя, че проблемите ще се решат чрез повече отговорност за журналистите:

"Значи е нормално, когато магистрат престъпи Етичния кодекс, той да бъде обругаван публично. А журналист, ако престъпи Етичния кодекс – защото сигурно знаете, но и те имат Етичен кодекс – тогава нищо не се случва и това е допустимо!" 

Тя посочи, че в новия закон - малко абсурдно - на прокурор е даден 7-дневен срок да се разпорежда с дела, след като в мига, в който закриването влезе в сила на 27 юли, той не може "да го пипне" това дело и ще наруши закона.

"Целта е постигната, хаосът е създаден", заключи Маджарова. 

А един от най-пресните шефове, избран току преди закриването на Апелативната спецпрокуратура - Ивайло Ангелов, каза, че законодателят се държал „като слон в стъкларски магазин“.

Пламен Панайотов също повтори забележителна фраза, която вече ползвал пред правната комисия на Народното събрание:

"Палите пожар, който няма как да изгасите."

След което описа как - като бил съдия-изпълнител по Черноморието, ходил да описва устройство за бира и кóла в един хотел. Но тогава имало лице, което "било недосегаемо"... А сега това нещо се връща, "защото закрихте специализираното правосъдие".

Участниците се обединиха да се поиска от законодателя да регламентира след 27 юли буферен период, не по-малък от 3 месеца, в който специализираните органи дза продължат да съществуват - което да бъде обусловено единствено и само от довършване на висящи пред тях досъдебни и съдебни производства и в който период да не постъпват нови преписки и дела.

Никой не каза например какво ще стане с делото "КТБ" при това предложение... 

И не на последно място - гласува се да се пита в МП има ли такава комисия, включваща и НПО, която ще следи действията около закриването на специнституциите.