Сирецът, управлявал автобуса с мигранти от катастрофата с двама загинали полицаи, е пълнолетен. Той е роден през 2004, а не през 2007 г., както се твърдеше досега. Информацията е от власти в Турция и Сирия, съобщи на брифинг в петък Сийка Милева, говорител на главния прокурор, цитирана от Нова тв.

Тя обясни още, че данните за възрастта на Омар Мохамад Али Абдан са доказани и от експертиза, направена у нас. Тя включвала образна диагностика, рентгенови снимки на ръцете, таза и костите. 

Призори на 25 август рейсът с мигранти, след над 25 км безуспешна гонка от други патрулки, помете колата с Атанас Градев и Йордан Илиев на кръгово в Бургас.

От държавното обвинение заявиха днес, че в хода на досъдебното производство се разследва и версията за терористичен акт. Разпитани са около 50 свидетели, назначени са множество експертизи, изискана е информация от мобилните оператори в страната.

След доказване на възрастта на Омар Абдан обвиненията към него ще бъдат преквалифицирани. Така, ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 15 до 20 години затвор или до живот. 

Междувременно по напълно сходен тертип малко след 6:00 ч тази сутрин автобус с мигранти на магистрала „Тракия” избяга от проверка на полицаи. Шофьорът не се подчинил на полицейското разпореждане да спре и започнала гонка.

В района на пътен възел Мухово автобусът все пак е спрян. Служителите на реда открили вътре голяма група чужденци без документи за самоличност. 34-ма били скрити в товарния отсек, а други 7 – в салона. Водачът е задържан и заедно с нелегално пребиваващите е отведен в РУ-Ихтиман.

Случаят е докладван на Софийската окръжна прокуратура, образувано е и досъдебно производство, като се разпитват трима свидетели, съобщи още Сийка Милева.