Вече ще можем да поискаме от Google да премахне личната ни контактна информация, като физически и имейл адрес, телефонен номер и др. от едноименната търсачка, съобщи Engadget.

Технологичният гигант вече приема заявки за премахване на информация, която може да бъде ползвана за doxxing атака или финансови измами. Сега разширява тази политика и с възможност за премахване на поверителни идентификационни данни и изображения на документи за самоличност.

Всяка молба обаче се преценява от Google и може да не бъде одобрена, ако техни служители решат, че е важна от обществен интерес или съществена за новинарски репортаж.

В Европейския съюз отдавна имаме и други възможности - "правото да бъде забравен", според което може да поискаме премахване на съдържание, ако е неуместно, неточно или нелицеприятно. Новите мерки добавят към старите и важат в глобален мащаб.

От Google все пак припомнят, че забравяне от търсачката не значи, че информацията изчезва от интернет. За това трябва да се свържем с хостинга на конкретния сайт.