Южнокорейската антитръстова комисия стана поредният регулатор, наложил солена глоба на техногиганта Google, съобщи Engadget.

Американската компания ще трябва да плати 177 млн. долара глоба за злоупотреба с господстващото си положение на пазара на смартфоните. Макар Google да представя само една серия смартфони под своя бранд Nexus, компанията държи операционната система Android и има контрол върху твърде много аспекти от нея, смята регулаторът.

Google задължава компаниите, които искат да ползват пълноценна версия на Android, да подписват специално споразумение, което им пречи да създават или модифицират свои, специфични версии на популярната операционна система. Вместо това корейски компании като Samsung и LG (които наскоро спряха своя бизнес със смартфони) могат да правят само ограничени като функционалност теми за потребителския интерфейс.

Производителите вместо това искат повече контрол върху операционната система, за да може всяка компания да има свои отличителни функции на устройствата. 

Според Google обаче корейският регулатор игнорира факта, че така компанията поддържа съвместимостта на операционната система, която работи на милиарди устройства по света - смартфони, таблети, компютри и много други. Това подобрява преживяването на потребителите, смятат от компанията.

В същия ден Южна Корея прие и нов закон за бизнес телекомуникациите. Според него Google и Apple ще са длъжни да позволяват плащане за приложенията в онлайн магазините си и от външни услуги.

Компанията зад най-голямата търсачка в интернет е обект на глоби по цял свят в последните години. През юни Франция глоби Google с 220 млн. евро, в момента пък тече проверка на регулаторите на ЕС. Тези суми обаче не са сериозен удар за техногиганта, който печели по над 100 млн. долара всеки ден само от рекламната си услуга AdWords.