Заплахата от "българизация" е измислица на опозицията с цел да всява страх сред македонците, смята президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски. Това съобщи той в интервю пред местното издание "Трилинг".

"От българизацията се страхуват само онези македонци, които имат слабо национално самочувствие. Напълно обидно е за македонската нация да твърдиш, че един протокол, договор или пък механизмите за евроинтеграцията, че аз и вие може да станем българи. Става въпрос за кьорфишеци, защото няма никаква опасност за нас в края на европейските процеси да се превърнем в българи", отбелязва президентът.

А записването на българите в македонската конституция всъщност е директно потвърждение, че българи и македонци са нещо различно, отбелязва той. Въпросът е дали това е последното българско искане, подчертава Пендаровски.

Македонският президент обяви и че идва в България на 1 октомври.

"Отивам в София по покана на президента Румен Радев. С него имах 4 телефонни разговора на тема внос на ток. По време на визитата ще бъде открит интерконекторът между България и Гърция и на това събитие ще присъстват няколко президенти и премиери от региона. Това ще бъде повод да се демонстрира, че не трябва да се държат и в бъдеще като врагове, а напротив като добри съседи, които си помагат в трудности."

Опозицията в РСМ в лицето на ВМРО-ДПМНЕ се обяви за референдум за анулиране на Договора за добросъседство между двете ни държави в началото на месеца. Председателят на парламента Талат Джафери обаче отхвърли искането като антиконституционно - подобно на България, международни договори в РСМ не могат да се решават чрез народно допитване.