Македонският парламент одобри т.нар. "френско предложение" за започване на преговори за членство на страната в Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Предложението беше подкрепено от 68 народни представители. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120 депутати.

"За" гласуваха депутатите от управляващата коалиция, а също и народните представители от опозиционните албански формации.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

Гласуването протече по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. Днес в парламента присъства и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.

На днешното заседание депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Игор Янушев изтъкна, че СДСМ занапред ще се нарича СДС-България и заплаши министър-председателя и всички от властта, че "ще лежат в затвора за предателство, ще лежат и ще отговарят, защото македонският народ е търпелив, македонският народ го е показал през историята, македонският народ е и кротък, македонците умеят да прощават, но за някои неща няма прошка", цитира думите му македонското електронно издание "Курир".

Дискусията през последните два дни премина в напрегната атмосфера. Дебат по същество за френското предложение така и не се състоя, а прерасна в антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори стерилизация.

Преди началото на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме френското предложение отправиха френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

През цялата изминала седмица опозицията в РСМ организираше протести срещу приемането на френското предложение.

В края на юни българският парламент даде своето одобрение, потвърдено и с решение на правителството.