След Айфеловата кула и други емблематични парижки сгради - дворците Лувър и Версай, ще се откажат от външното си осветление. Това е символична мярка, необходима, за да се привлече вниманието към енергийната криза, заяви днес френската министърка на културата Рима Абдул Малак.

От тази вечер пирамидата на Лувъра ще бъде осветена до 23 ч., а не до един през през нощта, съобщи тя. Подобно решение вече бе взето за Айфеловата кула и Отел дьо Вил, чиито светлини ще угасват по-рано от обичайното.

От следващата седмица ще изключваме в 22 часа, тоест един час по-рано, и осветлението на фасадата на замъка Версай, добави министърката. Въпреки тези "символични мерки" тя призова за по-конкретни действия за екологичен преход в музеите, кината, театрите и всички културни обекти във Франция.  

Парижкият музей "Орсе" например "е намалил потреблението на енергия с една трета само чрез подмяна на крушките и преминаване към светодиоди. Опитваме се да направим това във всички музеи, каза Рима Абдул Малак. С киносалоните обсъждаме подмяната на прожекционните апарати. Ако преминат към лазерни,  могат значително потреблението на енергия, добави тя. 

Цените на енергията се повишиха рязко през последните месеци заради нахлуването на Русия в Украйна и в много се полагат усилия за намаление на енергийните ресурси.

БТА