Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън премахна ограниченията в оръжейната търговия за Кипър за фискалната 2023 г., информира гръцкият в. "Катимерини", позовавайки се на съобщение на Държавния департамент от вчера.

Решението беше приветствано от кипърския президент Никос Анастасиадис, който го определи като "знаково".

"С голямо удовлетворение приветствам съобщението на Държавния департамент на САЩ за пълно снемане на ембаргото на САЩ върху доставките на оръжие за Кипър. Това е знаково решение, отразяващо бурно развиващите се стратегически отношения между двете страни, включително в сферата на сигурността", посочи Анастасиадис в публикация в Туитър.

Този ход на Държавния департамент обаче беше осъден от турското външно министерство, което заяви днес, че той "допълнително ще засили неотстъпчивостта на кипърската гръцка страна и ще се отрази негативно на усилията за разрешаване на кипърския въпрос".

"Това ще доведе до надпревара във въоръжаването на острова и ще навреди на мира и стабилността в Източното Средиземноморие", се посочва в изявлението, което призовава Съединените щати да преразгледат решението си и да се стремят към балансирана политика спрямо двете части на острова.

Кипър е разделен след турска инвазия през 1974 г., предизвикана от кратък преврат, вдъхновен от гърците. Оттогава Кипър се управлява от кипърска гръцка администрация в южната част на страната, която Анкара не признава.

Турция признава отцепилата се турска държава в северната част на разделения остров, където поддържа присъствието около 35 000 свои войници.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви в съобщение, че държавният секретар Антъни Блинкън е установил, че Кипър отговаря на условията за разрешаване на "експорта, реекспрта и трансфера на отбранителни артикули ... за фискалната 2023 г. ", предаде Асошиейтед прес.

САЩ ще оценяват ежегодно дали Кипър отговаря на условията за премахване на ембаргото, включително прилагане на регулациите за борба с прането на пари и отказ на достъп на руски военни кораби до пристанищата на острова за презареждане с гориво и услуги.

Кипър забрани на руски военни кораби да влизат в пристанищата му в началото на март след инвазията в Украйна.

Условията са включени в Документа за партньорство в областта на сигурността и енергетиката в Източното Средиземноморие, който беше приет от американския Конгрес през 2019 г. Законът подчертава американската подкрепа за по-близки връзки между Гърция, Кипър и Израел на базата на откритите неотдавна офшорни базови находища.

САЩ наложиха ембаргото през 1987 г., за да предотвратят потенциална оръжейна надпревара, която би навредила на мирните преговори между двете части на острова.

Лишен от достъп до американски оръжия, Кипър се обърна към Русия, за да купи щурмови хеликоптери Ми-35, танкови Т-80 и противовъздушни ракетни системи Тор-М1, отбелязва АП.

БТА