Корейската Samsung и тайванската TSMC се конкурират за поредна година за първото място в производството на полупроводници в света.

Тайванците обявиха приходи от 7,06 млрд. долара за август тази година, нов месечен рекорд, при ръст от 58,7% от миналата година. Печалбите за последните 8 месеца е 41,7 млн. долара или 43,5% повече от януари-август 2021-ва. 

Samsung не публикува месечния си оборот, но според анализатори отстъпва малко от TSMC. Очаква се спад на продажбите им през последното трисемечие.

Това е, разбира се, последствие от недостига на чипове по време на COVID-19 - когато търсенето скочи рязко, а логистиката и производството имаха сериозни затруднения заради пандемията.

Същевременно Индия влиза в производството на чипове със съвместни заводи на Intel и Foxconn, които за момента отстъпват на Samsung и TSMC - защото произвеждат чипове за по-малко продавани устройства.

Двата техногиганта заедно с местна компания ще инвестират близо 20 млрд. в чипове и производство на дисплеи. Една от най-бързорастящите икономики в света, Индея може да заеме централно място на пазара след десетилетие.