Рекорден процент мъже и жени в Япония заявяват, че не възнамеряват да встъпват в брак. Еспертите предупреждават,  че тази тенденция възпрепятства усилията на страната да противодейства на демографската криза.

Националният институт за населението и социална сигурност отчете, че резултатите от изследване от 2021 г., публикувани този месец, засилват притесненията, свързани с ниските нива на раждаемост, пише „Гардиън“.

Според резултатите 17,3 на сто от мъжете и 14,6 на сто от жените на възраст между 18 и 34 години заявяват, че нямат намерение никога да се женят/омъжват. Това е най-високият процент от 1982 г. насам, от когато се прави такова проучване. В първото изследване отпреди 40 години едва 2,3 на сто от мъжете и 4,1 на сто от жените казват, че никога няма сключат брак.

Спадът в женитбите се отразява върху раждаемостта в Япония. Страната е изправена пред перспективата за драматично намаляване на населението, свиване на работната сила и удар по икономиката.

Експертите обясняват тази тенденция с множество фактори – в това число и нарастващото желание младите работещи жени да се радват на свободата да не са обвързани и да правят кариера.

Мъжете също отговарят, че им харесва да не са женени, но и сред причините да се въздържат от брак са притесненията да не останат без работа и доколко ще им е възможно да издържат семейство. Специалистите отправиха препоръки към правителството да улеснят връщането на работа на жените, след като са родили. Сред една от пречките са пословично дългите работни часове в Япония.

На въпрос как изглежда идеалният начин на живот за жените – близо 40 на сто от необвързаните мъже и 34 на сто от жените без партньори избират възможността да се комбинира кариерата с отглеждането на деца. По-малко от 7 на сто от мъжете казват, че биха искали бъдещата им съпруга да си стои у дома и само да се грижи за семейството.

„Японското правителство се опитва да увеличи раждаемостта с мерки, насочени към онези, които искат да сключат брак и да имат деца. Но ако хората, които не искат да се обвързват трайно продължи да расте, управлението ще бъде принудено да преоцени политиките. Това може да доведе до още по-голям спад в раждаемостта“, казва Шигеки Мацуда, професор по социология в Университета на Чукьо.

Броят на бебетата, родени в Япония през 2021 г., спада с 29 231, или 3,5 на сто, спрямо 2020 г. до рекордно ниските 811 604, съобщи министерството на здраеопазването на страната през юни т. г. Броят на браковете  намалява с 24 391 до 501 116, като това е най-ниското число след края на Втората световна война.

Населението на Япония е намаляло с рекордните 644 хил. през 2021 г. Това е 11-а поредна година на низходяща тенденция. По въпроса се изказа даже Елон Мъск, който прогнозира, че Япония ще спре да съществува, ако не облекчи изискванията за имиграция в страната и не прави повече да промотира по-здравословен баланс между работа и свободно време. Той беше критикуван заради твърде мрачните си прогнози, в коментарите се отбелязваше, че Япония далеч не е единствената развита икономика, която изпитва все по-сериозни демографски проблеми.