Японското правителство отчита сериозни спадове в бюджета заради неочакван проблем - младите не искат да пият алкохол, съобщи Би Би Си.

Страната е третата икономика в света, но страда от спада на продажби на алкохол, защото този тип напитки са обложени със сериозен акциз. Най-младите консуматори обаче не пият, особено след временното затваряне на баровете и ресторантите по време на пандемията. А в дълбоката провинция производството и употребата на домашно саке сред възрастните пиячи не е много по-различна от "сивата" индустрия с домашна ракия у нас.

Затова японската Национална данъчна агенция обяви конкурс за разработка на кампания - "Sake Viva!" ("Да живее сакето") - за стимулиране на консумацията на алкохол сред младите хора. Идеята на победителя ще бъде финансирана и приложена.

По време на пандемията повече хора започват да консумират алкохол у дома - което не засяга сериозно държавния акциз, защото той е един и същ в бар или в супермаркет. 

Най-младите обаче разочароват местната приходна агенция - около 30% от японците между 40 и 60 пият редовно (три дни от седмицата), но процентът рязко спада в групата между 20-30 години -  едва 7,8% там консумират алкохол няколко пъти в седмицата. 

Това е продължаващ процес от десетилетия, просто сега се засилва. През 1980 г. 5% от приходите в бюджета са от алкохолен акциз. През 2011 г. спада на 3%, а през 2021 г. е едва 1,7%, или 8,1 млрд. долара.