Германското правителство обмисля да отмени преимуществата, предоставени на бившия канцлер, социалдемократа Герхард Шрьодер, който е приближен на руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес, като се позова на германския министър на финансите Кристиан Линднер, информира БТА.

"Немислимо е със средства на данъкоплатците да се предоставя на разположение офис на Шрьодер", каза министърът. Той припомни, че Шрьодер е отказал да се оттегли от ръководни постове в няколко руски компании и да осъди руската инвазия в Украйна и каза, че правителството трябва да действа в съответствие с този отказ на бившия канцлер.

В качеството си на бивш ръководител на германското правителство Шрьодер има право на няколко офиса в парламента, както и на средства за персонала в тях. Тази привилегия струва на данъкоплатците 400 000 евро на година.

"Бивши титуляри на висши постове, които са сега на страната на престъпни правителства, не могат да разчитат на държавна подкрепа", казва Линднер.

Преимуществата, предоставени на Шрьодер, могат да бъдат намалени по време на предстоящите дебати за бюджета за 2023 г.

Шрьодер вече беше лишен от почетни звания от няколко германски града и дори има призиви за отстраняването му от социалдемократическата партия. Той се превърна в проблемна фигура дори за правителството на канцлера Олаф Шолц, на когото беше ментор.

Миналата седмица в интервю за "Ню Йорк таймс" Шрьодер заяви, че няма никакво намерение  да се отказва от мандатите си в руски компании и че ще го направи само ако Москва преустанови газовите доставки за Германия. Тогава той каза, че не вярва в подобен сценарий.

Шрьодер, който беше канцлер от 1998 до 2005 г., е начело на надзорния съвет на руския държавен енергиен гигант Роснефт и председателства комитета на акционерите на тръбопровода „Северен поток“.

Критики към него дойдоха и от баварския премиер Маркус Зьодер. Той нарече бившия канцлер „инатлив и особен стар човек“, когото го е грижа повече за собствената му банкова сметка, отколкото за доброто име на Германия в света.

Шрьодер не само трябва да се оттегли от социалдемократическата партия, но и да се откаже от привилегиите, полагащи се на бивши канцлери, смята Зьодер, който е начело на Християнсоциалния съюз. Той направи изявлението на партийна конференция днес.

Зьодер е авторитетна политическа фигура във ФРГ. Миналата година той беше смятан за силен кандидат за наследник на Ангела Меркел като канцлер, но в последствие се отказа от надпреварата.