Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков очаква акт 16 за газовия интерконектор между България и Гърция да бъде издаден другата седмица.

"Очаквам утре надзорът и строителят да внесат в ДНСК окончателния доклад за въвеждане на обекта в експлоатация", каза Шишков в неделя по БНТ.

Той припомни, че има издаден акт 15 за обекта.

Държавата е готова за акт 16. Ако надзорът е представил всички документи, за да може да бъде въведен обектът в експлоатация, той ще бъде въведен за няколко дена, очаквам да е така, каза министър Шишков.

"Говорил съм с инвеститора на газовата връзка, е, че в тази тръба има още резерв. Обектът, който е проектиран и изграден, може да поеме по-голямо количество от това, което в момента държавата е договорила", обяви още той. 

Шишков определи "по принцип спирането на строителството на магистралите като изключително лошо поведение на управление".

"След седем месеца сега намерихме недотам категорично спрени лоши практики, но пък спрени инфраструктурни обекти", каза Шишков по повод казуса с магистрала "Хемус". Шишков беше заместник на регионалната министърка Виолета Комитова в служебните кабинети м. г.

Служебното правителство сега искало да пуска инфраструктурни обекти. "За съжаление те не са много", добави министърът.

"Възможностите да бъде строена магистрала „Хемус“ са до лот 3, т. е. до пътя Ловеч-Плевен, оттам нататък магистралата е в много сериозен хаос - два лота са в констатирано незаконно строителство. И още по-сериозният проблем - "строителната илюзия 7 и 8 лот", които нямат трасе. Оказва се, че строим една магистрала до определена точка, оттам нататък нямаме ясна категоричност как ще я продължим и откъде ще мине", каза Шишков.

Основният проблем бил огромният строителен хаос.

Като припомни решението на Министерския съвет за обявяване на бъдещата магистрала от Русе за Велико Търново за национален обект, Шишков отбеляза, че няма планиран пътен възел между нея и магистрала „Хемус“.

"Нямаме в държавата по никакъв начин планирани всички магистрали като трасета, всичките връзки между тях", каза Шишков. 

Министърът добави, че политиците използвали магистралите като сцена, на която да се снимат.

"В изминалите седем месеца политиците изгониха строителите от сцената, сега ние се мъчим да ги върнем, но да върнем само строителите", добави той..

Огромна част от проблема с катастрофите в България е липсата на проходимост на пътищата, защото нямаме магистрали, смята той. Движението е много по-голямо отколкото пътищата могат да поемат.