Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Това съобщава БНР.

Ето какво пише в поста, публикуван без редакторска намеса:

"Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той обяви, че Източна Европа е поне двойно по-бедна, отколкото би могла да бъде, ако не беше влязла в ЕС.

С това жестоко се удря най-големия успех на глобализма и неолиберализма - създаването на най-голямата единна икономика в света, състояща се от 28 отделни държави, част от които с обща валута.

"Източна Европа е големият губещ от началото на 21 век. В момента тя плаща 300-400 милиарда долара всяка година на Западна, и основно на Германия... Ако Източна Европа излезе от ЕС... тя може да е двойно по-богата" - обясни Стиглиц".

Твърдение: Джоузеф Стиглиц смята, че Западна Европа "източва" ресурсите на Източна Европа, която извън ЕС е щяла да бъде далеч по-богата

Проверка на БНР показа, че наново публикуваното във Фейсбук предполагаемо твърдение на икономиста всъщност датира от по-рано.

Предполагаемата теза на Стиглиц привлича вниманието и на политолога Огнян Минчев, който посочва, че смята изказването за фейк.

Допълнително търсене на информация за изказването, приписвано на Джоузеф Стиглиц, води към същия текст със заглавие, че "доходите в България ще се удвоят, ако напусне ЕС".

Внимателна проверка на БНР в крайна сметка стига до сайта "Гъдел нюз" като първоизточник на информацията.

От рубриката "За нас..." на "Гъдел Нюз" става ясно, че сайтът е сатиричен блог за измислени новини. Същият текст е публикуван и на първата страница на сайта точно под името му.

Заключение

Приписваните думи на Нобеловия лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц, че Източна Европа би била двойно по-богата извън Европейския съюз, са дело на сатиричен сайт. Твърдението, че той в действителност е казал това, е НЕВЯРНО.