Уди Алън обяви, че ще се оттегли от снимането на филми, след като завърши последната си работа.

86-годишният режисьор трябва да започне да снима филма през идващата есен като пред испанска медия обяви, че той ще е и последният му.

В интервю пред "Ла Вангардия" Уди Алън казва: "Моята идея, принцип е да не правя повече филми, а да се фокусирам върху писането".

Следващият му проект ще е роман, добавя той.

Това не е първият път, в който Алън е обявявал, че мисли да се оттегли като режисьор, напомня "Дедлайн". В разговор с Алек Болдуин, предаван на живо в Инстаграм през юни, Уди Алън каза, че планира да режисира още един или два филма, но добави, че тръпката си е отишла.

В дългата си кариера той е получавал рекордните 16 номинации за наградите "Оскар" за най-добър сценарий. Има четири статуетки, включително и една за най-добър режисьор за "Ани Хол" през 1977 г. 

Последните години са по-сложни за твореца заради твърдения от страна на Миа Фароу, че е тормозил дъщеря им. Той многократно е отхвърлял обвиненията, че е посягал на осиновената си дъщеря Дилън Фароу през 1992 г.

Последният му филм беше "Фестивалът на Рифкин" (Rifkin’s Festival), който събра 2,3 млн. приходи, а в САЩ имаше ограничено разпространение.

Снимките за следващия, 50-и и предполагаемо последен филм на Алън,  Wasp 22, ще бъдат в Париж и ще са с изцяло френски актьорски състав. Режисьорът го описва като "нещо като отровно романтичен трилър".