България може да се раздели с руския газ, заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

„Оттук нататък планирането на ниво Европейска комисия за югоизточен регион е много важно от гледна точка на обем и съответно по-добра цена. Засега с реални данни, дългосрочно с инфраструктурата, която е около нас - Турция и Гърция, това е възможно“, обясни той в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ. 

По думите му има тръби, по които алтернативни доставчици да ни доставят природния газ. 

„Има възможности, особено с новите проекти, които се случват в Александруполис, и с гръцката връзка“, отбеляза министър Николов.

„Интерконекторът с Гърция като техническо изпълнение ще е готов до 1 юли. После се изискват допълнителни процедури, регулаторни разрешения от ЕК и Гърция, които не зависят от нас. Засега няма забавяне“, добави той.  

Според него обаче предишните управляващи се опитват да си приписват заслуги за трасета, които са строени през 70-те години. По думите му „Булгаргаз“ е информирала всички компании за закупуване на алтернативен газ, след като Русия ни е спряла доставките на газ, и всяка компания може да участва в търговете.

Която предостави най-добра оферта, тя получава право да доставя за България, заяви министърът. 

Според него това, че е избрана „Мет енерджи“, нямало връзка с факта, че сегашният ръководител на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е работил в същата компания.

„Не е вярно, че купуваме руски газ на по високи цени. Какво щеше да стане, ако изобщо нямаше количества в България - щяхме ли да говорим за цена, или какво се случва, като няма газ“, попита Николов.

Кирил Петков: Що за държава сме, ако се съгласим да плащаме газа на Русия в рубли?!

„Ако се съгласим да плащаме газа на Русия в рубли, и то на обменен курс, какъвто те решат, без да спазват договора ни, що за държава сме ние? Или си държим позицията и никой не ни казва какво да правим, или си държим главата надолу и може би подаряваме едно кученце“.

Така премиерът Кирил Петков коментира пред бТВ кризата с газа, след като Русия спря доставките за България.

Министър-председателят припомни, че през ноември сме се отказали от 2/3 от азерското количество газ за България до юни. 

„Защо точно преди войната? И защо точно до юни“, попита премиерът. И добави:

„Отказали сме с решение на шефа на „Булгаргаз“, въпреки че цената е 1/3 от тази на „Газпром“.

Според него решението е взето едностранно, без да бъде уведомен тогавашният служебен министър. На въпрос може ли това решение да е взето без знанието на премиера (по това време начело на правителството е Стефан Янев - бел. ред.), Петков заяви:

„Това е за мен е един огромен въпрос. Аз си представям сега като премиер, ако някой от „Булгаргаз“ вземе такова решение, без да ме уведоми мен, бих го уволнил на следващата секунда“.

В момента правителството води преговори тези доставки да бъдат възстановени преди юни. Като всички 1 млрд. куб. м газ могат да стигнат до нас и преди да е завършена гръцката връзка:

„Докато ние строим гръцката връзка, има съседна тръба само на 200 км - Неа Месемврия е точката, през която може спокойно голямо количеството да бъде преведено“, каза той.

Министър-председателят коментира и защо страната ни купува газ през посредници. 

„Не можем да закупим количества преди „Газпром“ да ни спре газа, защото търговете са на месечна база, каза той. -  Министърът на енергетиката е направил така, че да имаме алтернатива в деня, в който ни спрат руския газ. От следващия месец очакваме да купуваме количества директно без посредници.“

Според Петков страната ни може да се превърне в „решение“ за целия регион, ако по Трансбалканския поток тръгне газ обратно към Украйна. Така щяла да падне цената, защото ще купуваме по-големи количества.

Засега според премиера Европа няма да наложи ембарго на руския петрол. Държави като България, Румъния и Австрия нямало да успеят да се справят. Засега няма да спираме износа на ток, каза още Петков.

Той обеща компенсациите заради увеличените цени на тока за бизнеса да бъдат удължени и за май, но за юни все още не се знае какво ще е положението. 

Премиерът е скептичен за намаляването на ДДС за хляба и зеленчуците, защото това щяло да облагодетелства не само бедните, но и богатите. По-разумно било да се дават купони за храна, а решение щяло да се вземе до 10 дни.

Коментарът на Петков за конфликта с Румен Радев и с какво точно ще помагаме на Украйна, вижте в линка по-долу: