В решението на Народното събрание за оказване на помощ на Украйна ще бъде записано, че тя е „военно-техническа“, което включва оръжия и муниции, но в момента Киев иска от нас само ремонт на военна техника. Това обяви в предаването „120 минути“ на бТВ премиерът Кирил Петков.

„Продължаваме промяната“ ще гласува в парламента за общия мандат за военно-техническа помощ, което включва всичко, но ще видим какво ще поиска Украйна“, добави премиерът.

Петков припомни, че Украйна и сега получава оръжия като военна помощ от много страни: САЩ, Германия, Франция, Полша, Чехия – модерни оръжия, които ѝ дават шанс.

„България не е с най-голямата и силна армия на света, но това, което имаме и е ценно за тях, е възможността да поправяме руска техника, повечето техни заводи са унищожени“, добави той.

Засега украинският президент Володимир Зеленски е поискал ремонт на руските машини - "става въпрос за оръжие, което вече се използва, но е старо". Двата ни завода „Терем“ и „Авионамс“ имат спецификации да ремонтират именно такава техника, каза още Петков.

„Докато тук сме го превърнали в някаква политическа дъвка - всеки се замерва с военна подкрепа, невоенна подкрепа, там този човек имаше реални нужди, той не говореше общи приказки", бе категоричен министър-председателят. 

Зеленски поискал 15 тона (вероятно има предвид 15 милиона тона - бел. ред.) жито от Одеса да се продаде през Варна, защото Украйна има нужда от тези пари, ремонт на военната техника и износ на ток. Петков обясни, че е възможно да вземем тока, но да го продадем на Гърция, която се нуждае от газ, за да произвежда електричество - това щяла да бъде регионална стратегия.

„Терем“ и „Авионамс“ нямат работа напоследък. Откакто конфликтът в Афганистан премина в една друга фаза – те нямат тази работа вече. Реално за тях ще е глътка въздух. За нашето пристанище във Варна – какво по-добре, отколкото ние да сме разпределителен център за една стока, която в момента ще бъде в липса в цяла Европа. С други думи – много е важно да спрем да си гледаме само в обувките и да виждаме кое е много важно за нас – ако наистина вярваме, че искаме да помогнем, така че тези хора, които наистина имат нужда, да задоволим техните нужди. А по пътя се оказва, че това е добре и за България“, каза още министър-председателят.

Премиерът обяви, че в решението на НС няма да пише само „военна помощ“, защото това може да включва и войски, а изпращане на войници би било абсурдно.

Петков не очаква, че заради решението за военно-техническата помощ за Украйна БСП ще напусне кабинета.

„Всички партньори виждат, че да пуснем това правителство в средата на война да падне, е много безотговорно“, каза премиерът.

На въпрос ще оцелее ли Министерският съвет след гласуването на помощта за Украйна следващата седмица, той отговори категорично:

"Да!"

Премиерът коментира и призива си всички да дарят по една заплата в помощ на Украйна, който получи изключително негативни оценки:

„Вярвам, че държавата е един разпределител на пари – взимаме от едни хора и даваме на други хора. Държавата сама по себе си не притежава пари. И по никакъв начин не казвам, че държавата трябва да бяга от отговорност, заявихме ясна и твърда позиция – ще гласуваме военна помощ. Когато казваш „давам“ – за разлика от Борисов, който, когато даваше, даваше нашите пари, аз като казвам „давам“ давам моите си пари, а те са си моя отговорност. И, когато искам да покажа, че наистина за нещо ми пука, тогава вадя от собствения си джоб“, каза той.

И уточни, че когато чуем, че Кирил Петков дава нещо, означава, че не дава парите на данъкоплатците. Премиерът искал да покаже на хората, че когато имаш силна мотивация за нещо, всеки може да помогне дори сам.

„Всички очакват държвата да оправя всичко, а всеки от нас си носи собствената отговорност. Не бягам от другата – ние ще предложим военно-техническа помощ, то не е едното или другото... Те хората затова така негативно се отнесоха към този призив, защото си мислеха, че бягам от държавната си отговорност с някакво лично замазване", добави той.

Петков коментира и думите на президента Румен Радев от днес, че войната може да ескалира до общоевропейска и дори трета световна, а у нас има политици, „които са готови да направят опасната стъпка - да сложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели.“ 

Според Радев войната е бизнесът на демагозите и „никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек“.

„Няма да коментирам последните думи на Радев“, бе категоричен Петков.

Но обясни, че не е вариант да се притаим, да се наведем и да чакаме бурята да отмине, защото ако падне Украйна, после ще падне Молдова, а накрая "Владимир Путин ще се окаже на границата ни". Няма как при такъв вариант да се чувстваме в безопасност.

Петков разказа, че докато е бил в Киев над главата му са прелетели три ракети и с очите си е видял как са уцелили жилищни блокове.

Помолен да коментира думите на Радев: "Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба", Петков бе категоричен, че президентът не е имал предвид кабинета.

„Не мисля, че имаше предвид нас, той много добре ни познава, че винаги сме защитавали българския интерес“, каза министър-председателят.

И разясни, че правителството има само един избор. Единият е да се държи като Виктор Орбан – меки към Русия, купуваме нейния газ, независимо от условията и наричаме войната "операция". Другият е да кажем категорично, че в 21-ви век не може да летят ракети към блокове и да си затваряме очите като не казваме нищо.

„Това не е нашата позиция на нашето правителство“, бе категоричен Петков. 

На въпрос какво би казал на президента и би ли направил първа стъпка за разговор с него очи в очи, Петков отговори: „Абсолютно. Всичко друго би било признак на ниска политическа култура“.

„Това, което бих му казал, когато се срещнем е, че отиването до Украйна за мен промени още повече моя мироглед какво се случва. Някакси, когато се казва „война“ очакваш, че две страни се бият. А тук – в Русия нищо не се случва, за хората няма никаква заплаха. А в Украйна едни ракети се впиват в тия блокове и взривяват мирно население. 

България трябва да е от правилната страна на историята, българският интерес е да не се навеждаме, българският интерес е да сме част от Европа и българският интерес е да не помагаме на агресора да напредва. Не искаме да виждаме след Украйна Молдова, не искаме да виждаме конфликти в Румъния.“

А ето какво казаха Петков и енергийният министър Александър Николов за кризата с газа: