Спецоперация срещу търговията с гласове се провежда в столичния квартал "Христо Ботев". Информацията съобщи БНТ.

В акцията участват екипи на МВР, СДВР, Националната агенция за приходите и Българската агенция по безопасност на храните.

Проверяват се магазини и заложни къщи в квартала, допълва още БНТ. Полицейското присъствие е засилено.

10 екипа участват в операция срещу купуването на гласове, която се провежда в столичния квартал "Христо Ботев". Тя включва - полицаи от столичната полиция, данъчни инспектори, представители на Агенцията по храните и на Държавните горски стопанства, съобщи Йордан Пешев от Икономическата полиция в СДВР, цитиран от БНР.

"Проверяват се нарушения съгласно компетентността на всички контролни органи, както и евентуално данни за нарушаване на изборните права на гражданите. Установени са някои нарушения. Те са от компетентността на всички контролни органи, които ще си вземат последващи мерки".

Акциите - особено срещу незаконни лихвари - станаха много актуални през м.г. Оказва се, че предизборно множество тартори държат подготвени списъци с личните данни на лица, както и документите им за самоличност.

Освен това общо за трети път МВР отказа на прокуратурата да направят общо координационно звено срещу с изборните измами, т.е. - да споделят информация в реално време.

Ето и краткото съобщение на МВР днес:

Специализирана полицейска операция на територията на София

Специализираната полицейска операция за  противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони, махали и квартали се провежда днес на  територията на няколко столични квартала.

Действията се осъществяват от сформирани 10 екипа, в които участват служители на икономическа, криминална, охранителна и пътна полиция при СДВР, ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", Българска агенция по безопасност на храните и Държавни горски стопанства, поясни гл. инспектор Йордан Пешев от отдел „Икономическа полиция"-СДВР. Целта на операцията е установяване на нарушения, свързани с  компетентността на всички контролни органи, включително и на престъпления, касаещи изборните права на гражданите. По всички установени към момента нарушения съответните институции взимат отношение по компетентност.