Британия и светът си взимат последно сбогом с Елизабет II. Започна държавното погребение на най-дълго управлявалия британски монарх.

Траурната служба в Уестминстърското абатство, излъчвана на живо по Би Би Си, се води от неговия настоятел Дейвид Хойл. Проповед ще произнесе Кентърбърийският архиепископ и глава на Англиканската църква Джъстин Уелби.

Около 2000 души от целия свят се събраха в готическата катедрала, където Елизабет Втора бе коронована през 1953 г., за да отдадат последна почит на кралицата.

Общо 5949 военни се грижат за нормалното протичане на церемонията - сред тях има 4416 представители на сухопътните войски, 847 от флота и 686 от военновъздушните сили. 

Британската столица е охранявана от над 10 000 полицаи, като са пристигнали подкрепления от цялата страна. Зам.-комисарят на столичната полиция Стюарт Кънди обяви, че това е най-сложната полицейска операция в страната от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Очаква се 1 милион души да посетят столицата днес. За тези, които не могат да присъстват, също са създадени условията да се потопят в този мрачен епизод от британската история - церемонията е излъчвана на живо в 125 кина в страната.

След края на церемонията ковчегът с тленните останки на кралицата ще бъде поставен на лафет и ще потегли към Уелингтънската арка, а зад него ще върви процесия, водена от кралското семейство. По-късно тленните останки на кралицата ще бъдат откарани в замъка "Уиндзор", където след церемония в тесен кръг ковчегът ще бъде положен до този на съпруга ѝ принц Филип. 

Заради огромното струпване на високопоставени гости от цял свят погребението на Елизабет ll налага въвеждането на невиждани досега мерки за сигурност.

"Очакваме стотици хиляди посетители, което е безпрецедентно за нашия град. Лондон никога не е виждал толкова много хора. Спомнете си - по-рано тази година отбелязахме платинения юбилей на Нейно Величество, това е град, който беше домакин на Олимпийските игри през 2012-та година. Имаме карнавали всяка година. Но нищо подобно, това е най-голямата полицейска операция в историята", каза столичният кмет Садик Кан. 

Някои държавни лидери поднесоха съболезнования още преди церемонията да започне. 

"Тя изпъква в съзнанието ми като един от онези хора, с които общуваш и виждаш, че репутацията отговаря на реалността. Спомням си, че кралицата ме покани в замъка на чай. Шегувахме се, защото изяждах всичките бисквити, които ми даваше. Но тя беше същата на живо, каквато казваха че е - благоприлична, честна и отдадена на дълга. Изказвам съболезнования на всичките й роднини. Това е загуба, която оставя голяма празнина. Понякога мислиш, че никога няма да го преодолееш. Но както казах на краля - тя ще е с него на всяка крачка", каза президентът на САЩ Джо Байдън. 

Трогателни бяха и словата на канадския премиер Джъстин Трюдо за покойната кралица.

"Всеки път, когато трябваше да се срещна с Нейно Величество, нейната щедрост и грациозност правеха този момент най-важният момент в историята. Тя имаше начин да достигне и да се свърже с всеки, с когото се среща. Тя умееше да се свързва с цели тълпи и хора, които са я виждали само по телевизията. Способността, която имаше да успокоява и вдъхновява всеки, с когото общува, е забележителна", заяви той.

В Лондон е и българският президент Румен Радев:

"Малко са личностите като Нейно Величество кралица Елизабет II, оставили толкова дълбока и ярка следа в световната история с далновидност, със силен държавнически усет и отдаденост на мисията си в служба на своята държава и народ", обяви президентът, цитиран от Нова телевизия. "Тук сме, за да изразим от името на българския народ нашите искрени съболезнования към кралското семейство и към народа на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия", добави Радев.

Бившият български цар и премиер Симеон Сакскобургготски, който е и братовчед на покойната кралица Елизабет II, също участва в церемонията, като вървеше след ковчега редом до монархическите семейства от цяла Европа.