Преди една седмица, Путин и "Газпром" спряха - в грубо нарушение на договора и въпреки редовно плащане - подаването на газ за България.

Враждебен акт срещу всеки български гражданин от страната-агресор, която запали войната в Украйна.

Оттогава държавният глава, лидерът на опозицията, един от коалиционните партньори и маса "публични говорители" и медии започнаха активна, организирана и видимо съгласувана атака срещу ... българското правителство.

Не срещу агресора, не срещу този, който незаконно спря доставките и постави българските граждани и бизнес в риск. Не. Срещу собственото ни управление, и то без свян да разпространяват лъжите на Кремълската пропаганда (например, че останалите държави от ЕС плащат в рубли).

Г-н Радев, г-н Президент,
Г-н Борисов,
Др. Нинова,

Не се прави така. Не. Се. Прави. Така.

Не прави така опозицията в Полша. Не прави така президентът на Чехия, тежък комунист и враг на правителството. Не правят така коалиционните партньори (бивши комунисти като Вас, др. Нинова) в Румъния. Никой, освен Вас, не прави така...

Днешното правителство може да има много кусури. И аз виждам доста, и не премълчавам. Но първо, Путин не спира газа на правителството, а на България. Второ, това е част от неговата война срещу ЕС, а не следствие от наша политика.

Трето и най-важно - атаката Ви уврежда и отслабва позициите на България. И спрямо Газпром, и вътре в ЕС.

Знаете ли, че през 1876г. е имало много българи, които са били против Априлското въстание, защото са се тревожили да не ядосаме Султана в Цариград?

Знаете ли, че през 1885 г. е имало много българи, които са казвали - нека не признаваме Съединението, защото Императорът в Петербург не го признава?

Възможно е да не знаете. Защото не го пише в учебниците. Така работи системата на националното образование - в учебниците пише за хората, с които сме горди, а не за тези, от които ни е срам.

Препубликуваме текста на автора от профила му във Фейсбук с негово разрешение.