Автомобил, който от дълги години стои на тротоара, се превръща в атракция в свогенското с. Искрец. Нито собствениците, нито някой властимащ има сила да премести (не)движимата собственост от тротоара, пише сайтът "Балканец". Касае се за соц-таратайка, произведена преди заветната 1989 г.

Най-новото развитие е, че скорошно асфалтиране елегантно "заобикаля" монумента. В социалните мрежи потребителят Николай Бойчев от живописното село споделя снимките със следния коментар:

"Този автомобил отдавна е част от биоразнообразието на селото, а след новото "асфалтиране", вече е част и от архитектурния ландшафт и модерния облик на населеното място!

Поколения кметове, цели династии общински служители и никой не се намери да напише предписание на този човек да си премахне ...... коптор (автомобил) от ТРОТОАРА!

Поне аз помня едни 20 години откакто стои непоклатим там като символ на селото - един монумент!

Показвам го на гостите на селото, като атракция и им обяснявам, че всъщност за постигането на тази композиция са се старали много генерации.", допълва още Николай Бойчев.

Искрец неотдавна се прочу, след като местната река изчезна за няколко дни. Това пък съвпадна и с цялостна подмяна на водопровода, която тече в селото. асфалтирането на снимките е именно в резултат на тази дейност.