От снощи идват оптимистични данни от карстовия извор, който захранва р. Искрецка край Своге. Това става ясно от съобщение на областното ВиК дружество.

Както Клуб Z писа, в понеделник водата от река Искрецка изчезна без видима причина. Това остави "на сухо" общинския център Своге и няколко села, но и завода за шоколадови изделия на Mondelez, измряха хиляди тонове риба от близките рибарници и пр.

Вода се докарва като солидарност от цялата страна, включително бе освободена и от Държавния резерв.

Според първите оптимистични съобщения на ВиК, от вчера се забелязва увеличение на дебита на водоизточника от 41.53 л/сек. Това при - положение че изворът бе спаднал до стойности около 26 л/с

Новото съобщение от сутринта, бе че водата вече извира в обем над 54 литра - това отчита поставеният специално за целта от ВиК измервателен уред за дистанционно наблюдение. 

В 15 ч днес на сайта на дружеството се съобщава, че изворът вече е с дебит от 70 литра в секунда.

Експертите казват, че нормалният дебит преди катаклизма е бил 250 л/с. Т.е., достигната е повече от 1/4 - около 28 % от нужната вода.

Освен това фирмата работи по изграждане на два шахтови кладенеца. Днес се очакваше да бъдат доставени помпите за тях и в рамките на деня да започне подаване на вода по довеждащ водопровод към Своге.