Потребителите ползват смартфоните си все по-дълго - средно над 3 години и половина, показва изследване на застрахователната агенция Assurant.

Те са един от топ-застрахователите на смартфони в света и използват няколко различни метода, по които да установят средната възраст на мобилните телефони. Един от най-показателните е какви са устройствата, които се предават чрез програми за обмен - и тя за пръв път минава 3 годии и половина.

Търсенето на употребявани смартфони пък расте - много потребители разбират, че скъп смартфон отпреди 3 години е често по-евтин и по-добър от чисто нов бюджетен модел. 

За първи път в САЩ iPhone 11, модел на 3 години, стана най-популярният от марката, предаван за обмен. Най-популярният Android пък е Samsung S9, който вече е почти 4-годишен.

Средната възраст на iPhone-ите е 3,51 години, а на Android - 3,62 години. 

Това е прекрасна новина за потребителите и индикация, че хардуерът на смартфоните остава стабилен по-дълго време, а софтуерът се обновява отговорно от производителите и удължава ефективно живота на устройството. Разбира се, вероятно и световната криза влияе на решението на хората дали да си купят нов смартфон.

Но е и лоша новина за производителите - защото няма как да очакват голям ръст на продажбите.