В продължение на две пандемични години смартфони, лаптопи, таблети и компютри станаха далеч по-търсени заради новите нужди в работата и общуването. Пандемията и локдауните пък доведоха до недостиг на чипове. Сега нещата се обръщат.

Глобалните продажби на смартфони намаляват със 7,1% през 2022 г. спрямо предишната, сочи прогноза на пазарните анализатори на Gartner. Ще се продадат и с 9,5% по-малко компютри. Това от своя страна сериозно ще облекчи недостига на чипове.

Основна причина обаче е инфлацията, подсилена от пандемията и войната на Русия в Украйна. Продължаващите локдауни в Китай също не помагат. Потребителите като цяло харчат по-рядко за неща, които не са от първа необходимост.

А добрата новина е, че това е отчасти и заради удължения живот на устройствата. 2 години гаранция и 3 години софтуерен съпорт е стандарт за смартфоните, а при компютрите поддръжката е още по-дълга. Не ни се и налага да сменяме често джаджите - а всеки 3 месеца, в които ползваме стар телефон, се губят 150 млн. нови продажби.

През изминалата година са продадени 1,57 млрд. смартфона. Първоначалната прогноза на Gartner от по-рано през годината сочеше, че ще се продадат с 30 млн. повече бройки. Вместо това те ще спаднат до 1,46 млрд. смартфона.

Пазарът като цяло се свива - очакват се и по-малко продажби на автомобили и други технологични бизнеси.