Как спелеолози предложили още на 10 ноември 2019 г. захранване на яз. "Студена" от мощния водоизточник Попов извор, който предлага 10 000 кубика прясна питейна вода на 8 часа...

Но кметът на Перник Станислав Владимиров нарочно се мотаел, за да не подпише извънредно положение и така да оползотвори алтернативните води...

Как водоизточникът от пещера Врелóто се оказал още от Тодорживково време напълно незаконно прихванат и 100% пренасочен към Радомир. Никой не е измервал колко вода отива там... 

Как възловото съоръжение Палакарийски воден канал зависело от селски кмет с отвертка...

Как язовир "Студена" продължавал да се изпразва обратно на законите на физиката...

Товя бяха някои от акцентите днес на Атанас Русев - първия разпитан свидетел по делото срещу бившия екоминисътр Нено Димов и бившата и.д. кметица на Перник Севделина Ковачева. Както е известно, първият е обвинен в умишлена безстопанственост - че не е положил грижи за поверената му вода, а втората - за престъпление по служба - че не е разпоредила навреме воден режим на Перник (кризата се развива в предизборно време - преди местния вот през 2019 г.- б.а.).

Припомняме и как завърши сагата - в началото на 2020 г. по бързата процедура заради бедствения момент, областната управа на Перник подписа с държавната компания "Монтажи" договор за над 26 млн. лв. с ДДС - за станалия прословут авариен водопровод от Мало Бучино към Перник, който и до днес е... незаконен.

Свидетелят Атанас Русев от клуб "Екстрийм" разказа интересни неща, които в друга държава и ситуация може да се нарекат скандални.

Напримр той смята, че ако кметът Владимиров не е "тупал топката", като непрекъснато след първата им среща уверявал, че ще се реализира проектът с вземане на вода от Попов извор, е нямало да се стигне до сушата през януари и февруари 2020 г.

Днес Русев на няколко пъти използва израза "пълно безхабрие" за всички институции в държавата, а от думите му излезе, че едва ли не (като в задачите от матматика в началните класове) начините да се напълни яз. "Студена" са били повече от начините да се опразни. Но се случи второто... 

Мълниеносното е трябвало да се задейства планът да се взима вода от източника Попов извор. Той представлява 10 000 кубика прясна питейна вода, акумулирани в огромна пещерна система, която активно поддържа този си обем вода - напълно се възстановява за 7-8 часа, казва спелеологът.

"Ние чакахме може би до 25 ноември. През това време водата в яз. "Студена" стремглаво падаше, Това го установихме по публични и сателитни снимки, които анализирамхме", обясни пред съда Русев.

Експертът е категоричен, че било съвсем видимо, че до ноември или при икономичен режим - максимум до края на годината ще бъде достигнат и дори подминат т. нар. мъртъв обем на язовира. "Въпреки уверенията на правителството и на властите – включително на кмета Владимиров, че мъртвият обем ще бъде достигнат през февруари, дори март", каза спелеологът.

"Вероятно основната цел беше – за мен е това – компрометиране на правителството по това време. Това – по моя преценка.

Бедственото положение вместо да бъде обявено през ноември – както би трябвало да бъде, защото всички виждаха какво се случва, беше обявено на 21 декември от кмета Владимиров", заяви днес свидетелят.

След като се разколебали в добите намерения на Влдимиров, от МРРБ провели среща, на която с Николай Нанков (тогава вече зам.-министър) се съгласил, че е супер планът им, но... трябвало да се обяви бедствено положение, за да се осъществи той толкова екстремно бързо.

Не по-малко интересен е случаят с водоизточника - пещера Врелóто. Това е основен източник към "Студена", който бълва между 100 и 5000 литра в секуда чиста вода - според настроението му. 

След около 32 години "демокрация" спелеолозите самодейно установили, че нерегламентирано целият му обем въпреки маловодието е пренасочен към Радомир през Помпена станция „Крапец“.

"Изворът е преграден и цялата вода отива вместо в яз. "Студена" - в „Крапец“ и оттам в Радомир.

Това датира отпреди 1990 г., откогато всяка секунда и всяка минута се е подавала вода към Радомир, и се оказа, в ПС „Крапец“ няма работещи измервателни съоръжения", обви днес Русев.

След втората среща на Клуб "Екстрийм" в МРРБ - за да търсят изход от кризата, за една нощ мистериозен багер разбил бетоновото приспособление и водата отново рукнала към Перник... Това станало буквално на другия ден след срещата на "Екстийм" и МРРБ в ранната зима на 2019 г.

През цялото време спелеологът говори за разговори с Нанков, с прочутата шефка на ГЕРБ-Жени Ирена Соколова (тогава областен управител на Перник), с назначения впоследствие за персонален отговорник по кризата министър Емил Караниколов и дори със самия Бойко Борисов... 

"От наша гледна точка, това, което се случваше, беше че абсолютно всички замесени страни – държавните институции, или не правеха нищо, или нехаеха за проблема. И сякаш целенасочено искаха тази криза да се задълбочи", каза днес Русев.

Свидетелят не се съгласи със заблежката на адвокат Ина Лулчева, че всичко, което разказва, може и да е много интересно, но касае периода след 19 ноември - докогато според прокуракурата са инкриминираните разписванията на Нено Димов за разрешителни за вода.

Спелеологът разказа и още интересни неща - за съоръжението Палакарийски воден канал. Той се намира на 1300 м надморска височина и би трябвало да подава до 900 л вода в секунда за язовир "Студена". Респективно - за Перник и региона.

Само че явно не така мислели жителите на Ярлово, защото спелеолозите установили, че има напълно незаконна шахта и цялата вода на Палакарийски воден канал отива за Ярлово

Към града вместо 900 л - отивали около 10 л в секунда - практически нищо.

С помощта на полиция и прокуратура неутрализирали шахтата. После 4 пъти обаче неизвестно лице идвало и пренасочвало водата пак. Като единия път лично кметът на Ярлово "се озовал с една отвертка там, да пуска водата - въпреки всички забрани на полицията, текущо досъдебно производство и пр.", разказа днес свидетелят.

 „В сняг до колене в една снежна буря, под Черни връх виждате кмета как ходи с една отвертка... И полицаите изумяха“.

Друг парадокс, който обобщи Русев днес, е как накрая, въпреки всичките им усилия:

"... почти всеки ден ние осигурявахме към язовира приток от всички водоизточници 250-300 л в секунда. Официалните данни говореха, че Перник "пие" около 220 л/сек приблизително всеки ден.

И в същото време нивото на язовира всеки ден спадаше с между 15-20 см."

Той напомни, че в рамките между 1 и 10 ноември 2019 г. количеството вода, което е подавано от "Студена" е около 600-650 л/сек.

А вече към второто десетдневие на ноември - до 19 ноември, разходът след язовирна стена е отчетен на 950-1000 куб. м в секунда вода.

Делото ще продължи на 16 септември, т.е. - след закриването на Спецсъда.