Членовете на секционните комисии отново ще броят всички разписки от машините след края на изборния ден на 2 октомври. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия, гласувано миналата седмица.

Това значи, че в общо 9400 секции в страната членовете им ще прекарат малките часове на нощта след вота в броене на хартиени отрязъци, данните от които вече са в паметта на машините.

Според ЦИК това гарантира сигурността и прозрачността на изборния процес при отчитане на резултатите от машинното гласуване.

Не на същото мнение обаче бе Върховният административен съд миналата година, когато ЦИК отново взе същото решение седмици преди вота. Тогава трима членове на комисията бяха против, а три партии обжалваха решението в съда - тогавашните ИБГНИ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България". ВАС отсъди, че преброяването на контролните разписки не може да е елемент от отчитането на резултата.

ЦИК първоначално отстъпи и прие да се броят контролно в 30% от секциите, но по-малко от два дни преди вота отново реши да се брои навсякъде. В крайна сметка контролното преброяване показа почти пълно съвпадане с числовите данни от машините, което ЦИК призна в свой доклад.