"Като принципал на "Български пощи" днес поисках оставките на изпълнителния директор и целия състав на Съвета на директорите. Ние сме твърдо решени да спасим “Български пощи” и ще работим за това да измием срама от тяхното име и да ги въведем в 21-ви век."

Това заяви днес на специален брифинг вицепремиерката по ефективно управление Калина Константинова по повод на хакерската атака към "Български пощи". (Пресконференцията върви и в момента.)

Досега стана ясно, че ДАНС е засякла атаката почти веднага, но ръководството на компанията отказало помощ. Ударът води към Руската федерация. 

"Не преговаряме с терористи", обявиха от ДАНС на въпрос дали ще плати откуп за информацията, която е загубена. 

Днес Константинова обясни, че по времето на ГЕРБ киберсигурността на пощите е била неглижирана, а дружеството водено към фалит. Компанията има едва 2% дял в куриерските услуги, нищо, че има поне 3 пъти повече центрове в страната. Ръководството обаче не е сменено нито един път за последните шест години. За последните шест години загубата е по 13 млн. лв., при планирана печалба от над 100 млн. лв. 

Що се отнася до самата атака, днес стана ясно, че тя е започнала с проникване в централния сървър на пощите на 4 април. Ударът е извършен от чужбина. Инсталиран е зловеден софтуер, хакерите дори провели тестове, които да им покажат дали всичко ще сработи правилно. Така решили да изчакат до почивния 16 април и предстоящото изплащане на пенсиите. Атаката е стартирана именно тогава. Все още обаче няма информация за изтекли лични данни. 

Въпреки това криптовирусът е нанесъл щети, които са големи. Към момента работят някои от функциите на пощите, но не всички. Например не могат да се правят преводи, нито да се проследяват пратките онлайн. За да се избегне повторен удар трябва да се преинсталират всички 6000 компютъра на дружеството. 

Стана ясно и че подобни атаки, водещи към Русия, е имало и спрямо пощите в Холандия.