Между 23 и 27 септември в т. нар. Луганска народна република и Донецка народна република ще се проведат референдуми за присъединяване към Русия, предаде РИА Новости.

В социалните мрежи бе публикувано видео на "луганския парламент", който единодушно приема идеята.

Вчера лидерите и на двете "независими републики" призоваха "незабавно" да се проведе гласуване.

Ето и въпроса, на който предполагаемо ще отговарят жителите на ЛНР:

"За влизането на ЛНР в Руската федерация като субект на Руската федерация ли сте?"

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин помоли Владимир Путин бързо да одобри идеята за референдума.

"Моля да разгледате възможно най-скоро въпроса за присъединяването на Донецка народна република към Руската федерация в случай на положително решение след референдума, в което не се съмняваме", се казва в съобщението в неговия канал в "Телеграм", цитирано от РИА Новости.

Според Пушилин "изстрадалият народ на Донбас заслужава да бъде част от Великата страна, която винаги е смятал за своя родина".

Кулеба: Фалшиви "референдуми" няма да променят нищо

Украинският външен министър коментира в Туитър новината за планираните референдуми в ДНР и ЛНР.

"Фалшиви "референдуми" няма да променят нищо. Нито пък някаква си хибридна "мобилизация". Русия е и остава агресор, които нелегално окупира територии на украинската земя. Украйна е в пълното си право да освободи тези територии и ще продължи да ги освобождава без значение какво Русия мисли по въпроса".

Михайло Подоляк се подигра на руснаците. Според него окупаторите наивно мислят, че референдумите ще спрат украинските войски.

"Руснаците решиха да отговорят асиметрично на украинската контраофанзива. Мислят си, че нелегален "референдум" ще попречи на HIMARS или Въоръжените сили на Украйна да унищожат окупаторите на нашата земя. Наистина ли искате да пропилеете времето за бягство в подготовка на ново шоу? Опитайте, ще бъде интересно."

Референдумите - стъпка в посока към пълна мобилизация?

Шефът на външния отдел на "Уолстрийт джърнъл" Ярослав Трофимов обвърза насрочването на референдумите с приетия днес в руския парламент законопроект за затягане на наказанията за множество престъпления, свързани с дезертьорството и опитите да се избегне мобилизация.

"Мобилизацията може да е неизбежна. Руснаците, които не искат да умрат в Украйна, може да разполагат само с няколко дни да напуснат страната."

Законопроектът, приет на второ и трето четене във вторник от долната камара на парламента, идва на фона на дебат в Русия за възможна мобилизация.

Според новото законодателство дезертирането ще се наказва с до 10 години затвор, в сравнение с пет години по сегашния закон. Онези, които се предадат доброволно на врага, също ще бъдат изправени пред опасността да получат до 10-годишна присъда, а осъдените за грабежи могат да получат 15 години затвор.

Друга поправка въвежда присъда до 10 години затвор за онези, които откажат да отидат на бой или изпълнят заповед на офицер.