По време на "референдума за присъединяване към Русия" в окупираната Запорожка област ще бъде организирана обиколка от врата до врата. Това съобщи в ефира на телевизионния канал "Русия 24" ръководителят на окупационната администрация на региона Евгений Балицки, предаде РБК, цитирана от "Медуза".

"Гласуването ще се проведе от петък (23 септември) и ще участват хората, живеещи на територията на Запорожка област, освободена от нацизма, по адрес. (…)

Много хора ще бъдат посетени от наша бригада, която ще се състои от членове на комисията, разбира се, полицаи, за да няма инциденти, и хората ще бъдат поканени да гласуват по адрес."

Балицки обясни това необичайно решение със загриженост за сигурността.

"По този начин предпазваме жителите от събиране на места, където нацистите могат да извършат ракетни атаки или да заложат взривни устройства", каза той.

Тези, които по някаква причина не гласуват по време на обхода, ще могат да го направят в избирателните секции, добави ръководителят на окупационната администрация.

По-рано през деня присъединяване към Русия поискаха сепаратистите от "независимите републики" ДНР и ЛНР. Даже насрочиха дати за гласуването - между 23 и 27 септември.

В Херсон също съобщиха, че планират гласуване, но още не са посочили дата.

Очаквайте подробности.