Български граждани от уязвими групи също ще могат да се възползват от помощта за квартира под наем, която държавата предвижда като мярка за стимулиране на заетостта сред бежанците от Украйна.

Това заяви в "Денят започва" по БНТ вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Предвидено е държавата да осигурява месечна помощ от 400 лв. в рамките на три месеца, която да е целева за плащане на наем на жилище. Помощта ще се изплаща чрез работодателите на новозаетите.

"Мярката няма да е само за бежанци, но и за българи, които имат нужда и попадат в целева група – например които не са работили дълго време. Смятаме, че тази криза ни дава възможност да изгладим проблеми и да направим мерки, които ще са от полза за всички." - каза Константинова.

Конкретните параметри на мярката в момента се разписват. Очакванията на вицепремиера са тя да влезе в сила до няколко седмици.

Междувременно се съставя и програма за изграждане на детски центрове, които да поемат децата от Украйна. По думите на Константинова те ще са от полза и на българските родители, особено в градове като София, където има криза с местата за детски градини.

Над 57 000 бежанци от Украйна са настанени в хотели, където могат да останат до 31 май. След това те ще бъдат преместени в държавни и общински почивни бази в цялата страна. Към момента са подсигурени 33 000 такива места. Проучването на условията и капацитета на базите продължава, отчете Константинова.

Над 100 000 украински граждани са намерили подслон в България от началото на войната. Голяма част от тях вече имат статут на временна закрила - показател, по който България заема едно от челните места в ЕС.

Богдан Теофанидис е новият и.д. директор на "Български пощи", обяви още Константинова, която още вчера анонсира кадровите рокади заради хакерската атака над пощите.

Новото ръководство поема управлението за срок от три месеца до организирането на конкурс за избор на членове на управителния съвет. Първата им задача ще е за се разплатят със служителите на пощите, които са получили 70% от заплатата си за последния месец.

"Най-тъжният аспект – 9000 души, работещи в "Български пощи", са работещи бедни. Средната заплата в дружеството е 820 лв. Служителите в пощите, заради тези лоши управленски решения, са потърпевши във всички отношения – те са тези, на които им се наложи да работят извънредно, а заплатите им са на това дередже." - каза Константинова.

След голямата хакерска атака ще са нужни още няколко седмици за възстановяването на всички услуги на "Български пощи", каза още Константинова. Ако има хора, които не са предприели необходимите действия, ще им се търси отговорност.