В българския парламент тази сутрин е внесено писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов. То е депозирано от посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Писмото идва в деня, в който НС дебатира за военна помощ за нападнатата от Русия страна.

В писмото се повтарят договорките, които премиерът Кирил Петков е направил по време на разговорите си с президента Зеленски в Киев. Украйна иска украинска военна техника да бъде ремонтирана у нас. В писмото не става дума за доставки на оръжие.

Писмото гласи следното:

"Уважаеми народни представители, въз основа на срещата и разговорите между президента на Украйна Володимир Зеленски и министър-председателя на България Кирил Петков, състояли се в Киев на 28 април т.г., като посланик на Украйна ви моля за предоставяне на следната помощ за Украйна:

1. Продължаване с подкрепата за членство на Украйна в ЕС;

2. Помощ за украинските граждани, бягащи от войната;

3. Осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна;

4. Засилването на енергийно сътрудничество;

5. Ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България;

6. Продължаване на доставките на хуманитарна помощ".

В момента депутатите обсъждат предоставянето на военно-техническа помощ на Украйна. Внесени са три проекторешения - от "Продължаваме промяната" (ПП), ГЕРБ-СДС и "Демократична България". Атанас Михнев, един от вносителите на проекта на ПП за помощ за Украйна, предложи редакционна поправка - да се даде мандат на Министерския съвет за "оказване на военно-техническа помощ на Украйна", според официалното писмо, внесено днес от украинския посланик в парламента и съобразно възможностите на Република България.

"Срамота е посланик да изпраща на друга държава писмо за решаване на вътрешнополитически проблеми", реагира Даниел Митов от ГЕРБ.

Всъщност точно такава  е процедурата за подпомагане на Украйна – посланиците на страната в ЕС предават писма с описание с какво точно може да помогне съответната държава на парламентите или премиерите им.