Има възможност за закупуване на количества от спот пазара, като допълнение на азерския газ, които да са достатъчни за цялото ни потребление за тази година.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на днешното му изслушване в парламента, където отговаряше на депутатски въпроси за енергийната сигурност на страната и спрените доставки на газ от руската "Газпром Експорт". 

"Потвърждението ми засега е неформално, но се надявам съвсем скоро да бъде финализирано. Количествата идват главно от САЩ", обясни Петков. 

Той изтъкна, че България не е приела едностранното разваляне на договора и за кратък период от време е успяла да направи стратегия за алтернативни доставки, така че българският потребител и бизнесът да не се притесняват.

Според премиера през последното десетилетие страната ни не е успяла до постигне реална диверсификация на енергийните доставки.

Министър-председателят отново увери, че до 30 юни т. г. физически ще бъде завършена междусистемната газова връзка между България и Гърция, от където страната ни ще може да получава азерски газ. 

Петков очерта три основни приоритета във връзка с газовите доставки.

"Да има достатъчно газ, доставката да е с минимален риск, да бъде на най-добрата цена, така че да позволява българската икономика да е конкурентоспособна", изброи.

И допълни:

"Преди четири месеца заварихме пълна зависимост на България от "Газпром", платени 3 млрд. лв. за тръба, която не можем да използваме, незавършена връзка с Гърция, за която се говори от преди 10 години, в абсолютно негодно състояние да бъде използвана", каза Петков.

Той припомни и че България се е отказала от 70 на сто от азерския газ, който е бил по-евтин.

Това, което успя да направи България, само в рамките на една седмица, след като "Газпром Експорт" прекрати доставките, да намери алтернативни доставки, е подвиг. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

"Нашият национален интерес диктува оттук нататък да имаме няколко доставчика по дългосрочни договори, за да не зависим от политическите цели на нито един от тях", отбеляза Тодоров.