Украинският президент Володимир Зеленски се изказва за евентуален замразен конфликт в Украйна, като заяви, че страната му няма да влезе в "подобно дипломатическо блато", предаде агенция УНИАН.

"Ние няма да влезем в замразен конфликт. Дойдох в президентството, когато бяха Минск-1, Минск-2, бяха представени съответните документи, така че мога да кажа, че това не бяха сериозни документи. Имаше споразумения на хартия, това беше замразен конфликт. Аз съм против, определено няма да имаме такъв документ", каза Зеленски на организирана от в. "Уолстрийт джърнъл" среща на лидери от бизнеса и политиката.

По думите му Украйна не е нарушила Минските споразумения и не се е оттеглила от преговорния процес.

"Ние сега не сме се оттегляли от Минск, руският лидер се оттегли на 24 февруари, каза го публично, и започнаха "военна операция", въпреки че разбираме, че това е война, пълномащабно нахлуване. Затова те се оттеглиха, а Украйна определено няма повече да влезе в подобно дипломатическо блато", заяви той.

"Днес основен приоритет е максималното изместване на руските войски от територията на Украйна, но глобалната цел е възстановяване на териториалната цялост на нашата държава в международно признатите граници, защото всички украинци се стремят към това", посочи още Зеленски. "Разбирам, че всичко е невъзможно наведнъж. Първо е необходимо да се предприемат подходящи стъпки за спиране на войната, а след това ще действа дипломацията".

Според него първият етап от тази война е да спре Русия и нейното настъпление. Вторият етап е "да се уверим, че Русия се отдалечава колкото е възможно повече от нашата територия. Третият етап е да възстановим възможно най-много териториалната цялост".

"Разбираме, че ще бъде трудно да се възстанови териториалната цялост на временно окупирания Кримски полуостров. И все пак вярвам, че по-късно, като показахме силата си, ще можем да преминем към дипломатическия път. Защото всяка война завършва с дипломация", убеден е държавният глава.

УНИАН напомня, че Зеленски е отправил две искания към Русия: да се върне към границите отпреди 24 февруари и да върне на Украйна незаконно окупирания Крим.

Държавният глава обърна внимание на факта, че дори когато става дума за "режим на тишина" на територията на Мариупол за съвместна операция с ООН за евакуация на цивилни, обстрелите и бомбардировките продължават. Зеленски смята, че прекратяването на огъня може да бъде установено само когато се срещне с руския президент Владимир Путин.

"Ако имаме среща с президента Путин, тогава ще има прекратяване на огъня за това време. Защото иначе среща няма да има. И тогава, може би, ще се съгласим лично с него. Той лично трябва да поеме отговорност за прекратяването на огъня. И за предпочитане публично", подчерта Зеленски.