"Левски" и неговите фенове учредиха сдружението "Левски на левскарите", чиято цел е един ден да поеме пълен контрол над футболния клуб, информира БТА.

За председател на Управителния съвет бе избран Димитър Костадинов - изявен привърженик на "сините", а в него влизат още Адриян Петров, Асен Великов, Даниел Стрезов, Иво Тасков, Иван Евстатиев и Никола Бушняков - също запалянковци.

Контролният съвет на „Левски на Левскарите“ се състои от Борис Касабов, Момчил Лазаров и Петър Ганев.

Учредяването стана на рождения ден на Георги Аспарухов-Гунди, на чийто паметник на "Герена" отборът поднесе венец и цветя.

Има голяма вероятност на 24 май, датата, на която пък е създаден "Левски", Наско Сираков да прехвърли на сдружението поне част от акциите си и така да постави началото. Десет процента се държат от Тръст "Синя България", инициатор на идята.

За такава форма на управление в "Левски", почти незастъпена в българския футбол (само в ЦСКА 1948 донякъде), се говори от години, от през миналата връщането на Станимир Стоилов на "Герена" ускори процеса. Треньорът успя за обедини привържениците, а в момента синята общност е голяма еуфория покрай силната пролет на тима, класирането на финала за Купата и т.н.

Със сдружения на привърженици се управляват "Реал", "Барселона", "Байерн" и т.н.

От края на миналата година се поде кампания за сдружението, като представители на клуба и организираните привърженици обиколиха България. Срещите продължават. Бе създадена работна група, в която влязоха някои от изредените по-горе почитатели на "Левски" плюс най-влиятелните хора от ръководството. 

"В началото на годината за пръв път беше проведена и онлайн среща на над 100 левскарски групи в страната и чужбина, която впоследствие прерасна в работещ канал за комуникация, се казва в съобщението на "Левски" за събитието. - Резултатът от тази енергия и общата работа на левскарите и клуба е кампанията "Левски е вечен", която генерира над 1,8 млн. лв. приходи за по-малко от 90 дни. Кампанията изгря и на гърдите на официалната мачова фланелка, която отбеляза рекордни продажби."

Добавя се следното:

"Днес даваме формалното начало на сдружението - в малък състав и в работен порядък. Истинското начало на сдружението "Левски на Левскарите" ще бъде дадено на 24 май на "Могилката", когато ще отбележим 108 г. от създаването на любимия клуб. Няма по-естествено място от "Могилката", на което да поканим всички левскари да се включат в сдружението "Левски на Левскарите" и да покажат своята подкрепа и съпричастност към бъдещето на клуба."

А за финал се обещава информация по най-важните детайли:

"През идните дни ще имаме възможността да коментираме множество детайли около сдружението - членски внос, органи на управление, регионални структури, процедури за гласуване. Днес отправяме покана към всички левскари да се присъединят на 24 май на "Могилката", а впоследствие и на стадион "Георги Аспарухов", където ще дадем истинското начало на общолевскарското сдружение и ще отпразнуваме рождения ден на ПФК Левски."