Всичко върви по план, нали? Животът има добро чувство за хумор.

Това обяви в туитър съветникът на украинския президент Михайло Подоляк след речта на руския президент Владимир Путин.

"210-и ден на "тридневната война". Руснаците, които искаха Украйна да бъде унищожена, в крайна сметка получиха:

1. Мобилизация.

2. Затворени граници, блокирани банкови сметки.

3. Затвор за дезертьорство.

Всичко върви по план, нали? Животът има добро чувство за хумор."

Кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко написа в Телеграм:

„Мобилизацията и ядрените заплахи, обявени от Путин, няма да помогнат на агресора в стремежа му да завладее и унищожи Украйна и украинците. Тиранинът най-после стартира процесите, които ще го погребат в страната му. И цивилизованият свят най-после трябва да разбере, че злото трябва да се изкорени от корен, а не да се говори за някакви илюзорни „мирни преговори“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че фактът, че Русия приема провеждането на референдумите на украинска територия и че руският президент Владимир Путин обмисля мобилизиране на повече резервни сили, докато се провежда Общото събрание на ООН, показва „пълното незачитане и презрение“ на Путин към ООН.

„Самите принципи в хартата (на ООН - б.р.!, заради които сме тук тази седмица - за суверенитет, независимост, териториална цялост - са това, което е подложено на насилствена агресия от страна на Русия“, каза Блинкън.

Той добави, че не е изненада, че Русия предприема тези ходове сега, след неотдавнашни загуби на бойното поле.

Блинкън повтори, че САЩ никога няма да признаят фалшивите подкрепяни от Русия референдуми в Украйна или каквото и да било действие на Русия за анексиране на украинска територия. Той посочи, че е важно и други страни също да пояснят това. По думите му тези руски действия са признак на слабост.

Германският вицеканцлер Роберт Хабек обяви, че словото на Путин е "поредна лоша и погрешна стъпка на Русия", която тепърва ще бъде разисквана.

Представителката на британското външно министерство Джилиън Кийган, която даде интервю пред "Скай Нюз", в което обяви заплахата с употреба на ядрено оръжие на руския президент като "ескалация". 

Полският президент Анджей Дуда в реч пред Общото събрание на ООН потвърди подкрепата на страната си за Украйна и за бежанците от войната там.

„Аз съм един от онези политици, които дори преди войната вярваха, че Украйна ще се защити успешно“, каза Дуда.

Повече от 6 милиона украинци избягаха от войната в съседна Полша.

„Днес съм убеден, че Украйна ще надделее, че бежанците ще се върнат по домовете си, че Украйна ще бъде възстановена“, каза Дуда, като обеща, че Полша и нейните съюзници ще направят „максималното, за да се случи това“.
 

Дуда каза, че Русия "не само заплашва Украйна, но и целия свят", като посочи атомната електроцентрала в Запорожие и заплахата от ядрена катастрофа в Европа.

Речта на Путин бе осъдена и от чешкият премиер Петр Фиала.

"Частичната мобилизация, обявена от Владимир Путин, е опит за по-нататъшна ескалация на започнатата от Русия война в Украйна и поредното доказателство, че Русия е единственият агресор. Помощта за Украйна е необходима и трябва да продължим да я правим в наш собствен интерес".

Британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви, че "Путин нарушава собствените си обещания да не мобилизира част от неговото население и да не анексира нелегално части от Украйна".

"Това е признание, че инвазията се проваля", допълни той.

Фалшивите референдуми и мобилизацията са признаци за слабостта и провала на Русия в започната от нея война срещу Украйна. Това каза в Туитър посланичката на САЩ в Украйна Бриджит Бринк.

"Фалшивите референдуми и мобилизацията са признаци за слабост, за провала на Русия. САЩ никога няма да признаят претенциите на Русия към уж анексираната украинска територия и ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", отбеляза Бринк.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин призова двете страни да поддържат диалог и да намерят начин да адресират проблемите си.

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс заяви, че страната му няма да дава политическо убежище на руснаци, опитващи се да избягат от мобилизацията, по съображения за сигурност и защото се опасява от провокации.

Частичната мобилизация ще доведе до огромна трагедия. Това заяви днес арестуваният руски опозиционер Алексей Навални, цитиран от Франс прес и БТА.

"Всичко това ще доведе до огромна трагедия и огромен брой жертви", обяви той. "Ясно е, че престъпната война, която се води в момента, се задълбочава и ескалира. Путин се опитва да намеси колкото може повече хора в нея", коментира Навални, използвайки определението, която е забранено от Кремъл, където наричат нахлуването в Украйна "специална военна операция".

По думите на опозиционера с мобилизацията на 300 000 запасняци, които да подсилят руските въоръжени сили, Москва цели "да изцапа с кръв ръцете на стотици хиляди хора".

"Всичко това се прави, за да може един човек да запази властта си (...)" и да продължи да управлява", заяви още Навални.

Русия ще се опита да унищожи Украйна и да промени границите ѝ, заяви полският премиер Матеуш Моравецки.

"Ще направим всичко възможно с нашите съюзници НАТО още повече да подкрепи Украйна, за да може тя да се защити", каза Моравецки, цитиран от Ройтерс и БТА.