Руският президент Владимир Путин обяви днес частична мобилизация - безпрецедентен акт след Втората световна война - потвърждавайки косвено съобщенията за значителни загуби на въоръжените сили на страната му в Украйна. Той подкрепи референдумите за присъединяване към Русия на сепаратистките квазирепублики в Донбас и заплаши, че е готов да употреби ядрено оръжие, ако бъде застрашена териториалната цялост на страната му.

„За защитата на нашата родина, нейния суверенитет и териториална цялост, за  гарантиране на сигурността на нашия народ и хората в освободените територии, считам за необходимо да подкрепя предложението на Министерството на отбраната и на Генералния щаб за провеждане на частична мобилизация в Руската федерация“, каза той.

„На призовки за военна служба ще подлежат само гражданите, които са в запаса. И преди всичко тези, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни специалности и съответния опит“, добави президентът.

Мобилизационните мероприятия започват днес. Указът за целта е подписан, каза Путин.

Руският лидер каза, че целите на това, което той нарича "специална военна операция" остават непроменени и обвини украинското ръководство, че я е предизвикало с отказа от мирно решение на проблема със сепаратистите в Донбас.

„След като сегашният киевски режим всъщност публично отказа мирно решение на проблема в Донбас и освен това обяви претенциите си за ядрени оръжия, стана абсолютно ясно, че новата поредна, каквато се беше случила два пъти преди, мащабна атака срещу Донбас е неизбежна." А после също неминуемо щеше да последва атака срещу руския Крим, срещу Русия. В тази връзка решението за превантивна военна операция беше абсолютно необходимо и единствено възможно. Основните й цели - освобождаването на цялата територията на Донбас - бяха и остават непроменени", каза Путин.

„Ние нямаме морално право да предаваме близките си хора на разкъсване от палачи, не можем да не откликнем на тяхното искрено желание сами да определят съдбата си. Парламентите на народните републики на Донбас, както и военно-цивилни администрации на Херсонска и Запорожка област, решиха да проведат референдуми за бъдещето на тези територии. И се обърнаха към нас, към Русия, с молба да подкрепим подобна стъпка", каза още руският президент, визирайки самообявилите се и признати само от Москва Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).

Той обеща, че  „ще направим всичко, за да осигурим безопасни условия за провеждане на референдумите".

„И решението за тяхното бъдеще, което ще бъде взето от мнозинството жители на ДНР и ЛНР, Запорожка и Херсонска област, ние ще подкрепим“, добави той.

Руският лидер каза, че "неонацистките бойци" в Украйна подлагат на непрекъснат обстрел останалото население от около 5 милиона души в споменатите територии и "устройват терористични актове срещиу мирни жители".

Както и в предишни изказвания, Путин напомни за готовността си да използва ядрено оръжие в случай на "заплаха за териториалната цялост" на Русия. Той мотивира заплахата с  твърдение, че НАТО първа е заявила готовност за удари по руска територия, което не е вярно.

"В своята агресивна антируска политика Западът премина всякаква граница", каза Путин. "Ние постоянно слушаме заплахи срещу нашата страна, нашия народ. Някои безотговорни политици на запад те само говорят за планове за организацията на доставки за Украйна на още настъпателни оръжия, системи, които ще позволят да се нанасят удари по Крим и други региони на Русия. Такива терористични удари, в това число - с използване на западно оръжие, вече се нанасят по крайграничните населени места в Белгородска, Курска област", каза Путин.

Той каза, че с дронове, спътници и кораби НАТО непрекъснато извършва разузнаване в цяла Южна Русия.

"Във Вашингтон, Лондон, Брюксел пряко подтикват Киев към пренасяне на военните действия на наша територия", добави той. "Вече не крият, че Русия трябва да бъде с всички средства разгромена на бойното поле с последващо лишаване от политически, икономически, културен, изобщо всякакъв суверенитет, до пълно разграбване на нашата страна".

"В ход влезе и ядреният шантаж", каза Путин. "Става дума не само за поощрявания от Запада обстрел на Запорожката атомна електроцентрала, което заплашва с атомна катастрофа, но и за изказванията на някои високопоставени представители на водещи страни на НАТО за възможността и допустимостта на използването срещу Русия на оръжие за масово поразяване, на ядрено оръжие. На тези, които си позволяват такива изявления, искам да напомня, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а в отделни компоненти - по-съвременни отколкото в страните на НАТО. И при заплаха за териториалната цялост на нашата страна, за защитата на Русия и нашия народ, ние безусловно използваме всички намиращи се в наше разпореждане средства. Това не е блъф...Тези, които ни шантажират с ядрено оръжие, трябва да знаят, че розата на ветровете може да се развърне и в тяхната страна". 

Шойгу: Ще бъдат изпратени около 300 000 войници на фронта

След Путин говори руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Той внесе повече яснота по въпроса за частичната мобилизация.

"Ние сме във война не конкретно с Украйна, а с колективния Запад", заяви той и потвърди, че частичната мобилизация ще включва тези, които имат военен опит.

Ще бъдат повикани около 300 000 резервисти, които ще служат на страната си, до края на частичната мобилизация (тоест - няма поставен срок).

"Това не са хора, които никога не са виждали или чували нищо за армията", изтъкна Шойгу и увери, че няма да бъдат изпращани студенти на фронта - групата в Русия, която е най-негативно настроена към "специалната военна операция".

Любопитни бяха данните относно смъртните случаи сред двете армии, които Шойгу представи. Едва 5937 са загиналите руснаци на фронта, като 90 процента от ранените са се върнали на бойното поле. Ситуацията за Украйна била много по-трагична - 61 207 мъртви и 49 368 ранени.