Американският актьор Брад Пит и австралийският изпълнител Ник Кейв направиха изненадващ артистичен дебют, представяйки скулптури и керамика на изложба във Финландия, информира БТА като се позовава на Асошиейтед прес.

От музея „Сара Хилден“ в южния финландски град Тампере са предвиждали да изложат единствено творби на известния британски скулптор Томас Хаусгоу. Творецът обаче ги убедил да включат и работи на неговите приятели Брад Пит и Ник Кейв. 

Пит и Кейв се изявяват в новото си амплоа за първи път.

Тампере е университетски град, известен с културната си сцена.

Пит и Кейв присъстваха лично на повторното откриване на изложбата в събота. Финландски медии съобщават, че и двамата са изглеждали развълнувани да покажат работите си пред публика за първи път. 

Сред деветте творби на 58-годишния Брад Пит е скулптурна група от силикон върху пластмасов панел, представляваща стрелци с пистолети. Брад Пит започва да твори след развода си с Анджелина Джоли през 2017 г.

„За мен това е като самоанализ“, каза той пред финландската медийна компания "YLE".

Ник Кейв е известен с мрачния си баритон и като фронтмен на групата си „Бед Сийдс“ („Nick Cave and the Bad Seeds“). На изложбата той показва серия от керамични фигури, посветени на живота на дявола. От 2020 г. досега Кейв е скулптирал, боядисал и глазирал 17 фигури.

„Исках да направя дявол, защото обичам червено. Историята на дявола ми говори за прошка и за необходимостта да бъдем опростени. За мен тези творби са много лични", каза той. 

Изложбата е отворена за посетители до 15 януари.