С писмо до служебния премиер Гълъб Донев и министъра на културата проф. Велислав Минеков френският художник Мич Брезунек търси съдействие, за да покрие с „блестяща материя“ Паметника на Съветската армия в Пловдив, по-известен като Альоша.

Идеята е проектът да се осъществи в Деня на Европа - 9 май 2023 г.

„В тези трудни за България и Европа времена, се обръщам към Вас, за да поискам съдействието Ви за реализация на мой проект – артистична интервенция, която е насочена към актуални обществени теми“, пише Бразунек до Донев.

Той припомня, че живее и работи от осем години в България, а артистичният му проект стартира именно от Пловдив, „град, който обичам, и в който живея заедно с българското си семейство“.

„Обръщам се към Вас, за да получа разрешение да реализирам артистичния си проект, свързан с паметника „Альоша“ в Пловдив. Бих искал да покрия фигурата на съветския войник с блестяща материя за срок от една седмица. Самият паметник няма да бъде засегнат или повреден по никакъв начин“, пише още художникът.

Той добавя, че „от началото на войната в Украйна, Европа се обедини в подкрепа на украинския народ и държавност и против агресията на Русия“.

„Моят проект е реакция на настоящия исторически контекст. Историята, уви, често се повтаря, спомените и преживяното от предишни войни оживяват и днес. В Европа отново има кръв и омраза. Историята се повтаря - точно като призрак от миналото, който се завръща. В името на всички, загинали в европейските войни, в името на жертвите от вчера и днес, в името на украинците, които в момента защитават своите семейства и достойнство, в името на непрекъсващата битка за мир и свобода – създавам своя „Призрак“, пише още Брезунек.

И припомня, че „призракът е символ на нашите заблуди, на фалшифицираната история, на тоталитарната пропаганда, символ на сенките от миналото“.

„Артистичната намеса върху непоклатимата фигура на „Альоша“, свързана с просъветското минало на България, ще бъде покана за размисъл и напомняне, че за нашето общо европейско бъдеще е изключително важно всички ние да се научим да осмисляме и надживеем миналото“, се казва още в писмото на френския художник.

Накрая той уточнява, че с работата си „ще докосна деликатната тема за отношенията с Русия и за мястото на паметниците на Съветската армия в страната“.

„Затова искам ясно да подчертая, че „Призрак” не е политически проект. „Призрак” е артистичен проект, който посвещавам на България и на обединена Европа - място, което обичам и в което живея“, завършва Брезунек.