Руският футболен съюз (РФС) дискутира преместване в Зона Азия, съобщават ДПА и БТА, цитирайки местните медии. Причина са санкциите от УЕФА, която извади националния и клубните отбори от всички международни състезания за целия следващ сезон заради инвазията в Украйна. 

"Мисля, че дойде време да обсъдим сериозно преместване в Азиатската футболна конфедерация", заяви депутатът Дмитри Пирог пред Мач ТВ.

Телевизия "Скай" също потвърди новината, че руснаците поглеждат по-сериозно към Азия заради настоящия им статут в международен план. Те са в пълна изолация, бяха лишени от право да играят и в бараж и за Световното.

Не за първи път се заговаря за такава възможност. Тя бе лансирана още през март. Тогава руските футболни шефове я отхвърлиха. 

Бившият президент на РФС Вячеслав Колосков коментира, че прехвърляне в Азия ще "доведе до смъртта на футбола в страната" и "завръщането на европейската сцена ще стане невъзможно".

Агенция ДПА напомня, че и в миналото страни са сменяли регионите си по различни причини. Израел се присъедини към УЕФА от Азия в началото на 90-те, а през 2006 г. Австралия смени Океания с Азия.