Руският футболен съюз може да влезе в Азиатската футболна конфедерация в случай на лишаване или спиране на членство в УЕФА, пишат руските медии, цитирани от БТА.

В Русия очакват конгреса на ФИФА в Доха в четвъртък, като решенията от него може да окажат сериозно влияние върху бъдещето на руския футбол. 

На събранието на ФИФА може да се повдигне въпросът за трайни санкции като описаните по-горе, след като руските отбори бяха извадени от всички турнира на Световната футболна федерация и на УЕФА.

Могат да бъдат обсъдени следните варианти: дисквалификация за две години, едната от които може да е условна; постоянно спиране на членството на РФС за неопределено време.

При втория вариант се очаква да се стигне до реципрочна санкция и от УЕФА и е възможно Русия да поиска присъединяване към Азиатската конфедерация. 

"Трябва да се подготвим за всички варианти при разглеждането на този въпрос. Всичко може да остане на нивото, което е сега - забрана за участие в състезания под егидата на ФИФА и УЕФА. Но може да има пълно изключение. Това е най-тежкият вариант, тъй като ще отнеме дълга процедура за повторно влизане. Разбира се, ще можем да оспорим решението в Арбитражния съд, ако то не ни устройва. Няма основания за налагане на санкции. РФС не е нарушил никакви принципи", коментира шефът на РФС Вячеслав Колосков пред "Спорт експрес".