Представители на партия "Възраждане" наеха вишка и свалиха украинското знаме от сградата на Столичната община на "Московска" 33. 

Вишката е била паркирана пред общината и представителите на партията, необезпокоявани от полицията в близост, свалят знамето, окачено от балкона на кабинета на кметицата Йорданка Фандъкова. Това се вижда на видео, заснето от stolica.bg.

Първоначално не бе ясно кой стои зад акцията, но малко по-късно лидерът на проруската партия Костадин Костадинов пое отговорност и се похвали в кратко видео на живо във фейсбук.

"Ние от "Възраждане" уважаваме чуждите символи. Това знаме има своето място и то е в украинското посолство, а не в държавна институция като Столичната община, заяви той. - Още веднъж повтарям - не само в София, а където и да е било, ако се сложи чуждо знаме, ние ще го свалим."

Изявлението му е звучи смехотворно на фона на практиката на всички събития, организирани от "Възраждане", да се веят руски знамена.

Според Костадинов на всякакви сгради в България - дори частни сгради - могат да се веят само български знамена. Няма български закон, който да подкрепя тази теза.

"Предприехме действия. Какво направихме ли? Ето това направихме", заяви Костадинов и показа сваленото украинско знаме пред симпатизантите си.

Той предупреди кметицата, че ако го закачи отново, ще бъде "подведена под отговорност за държавна измяна". От "Възраждане" пък щели да "върнат" това знаме на украинското посолство.

По-късно през деня бе закачено ново знаме. "Взели сме повече от едно", коментираха пред Клуб Z от общината.

Не е ясно защо полицията, охраняваща денонощно сградата на "Московска" 33, не реагира по никакъв начин - може би служителите на реда са били изненадани или са решили, че свалянето на знамето е поръчано от общината.

По-късно председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев разкри, че на полицаите на място им било казано, че нямат право да се месят.

"Депутатите от „Възраждане“ са играли ролята на охрана на вишка, с която е свалено знамето на Украйна. Това е безобразно поведение. Вече има образувана преписка в Пето РПУ, самоличността на хората е установена“, отбеляза той.

Според него от партията на Костадинов имат "отчаяното желание да попаднат в медиите".

Решението да се постави украинско знаме на сградата на общината в София мина лесно, макар и след дълъг дебат в Столичния общински съвет, който предвиждаше и алея и улица в столицата кръстени "Героите на Украйна" и "Борис Немцов" съответно. Гласуването създаде ново мнозинство - проевропейско и в подкрепа на Украйна, в лицето на ГЕРБ и "Демократична България". От БСП бяха най-остри в позицията си срещу идеята, като съветниците на левицата споделяха в дебата основните опорки на путиновия режим.

Представителите на "Обединени патриоти" пък ехидно и с критика към законността на предложението също гласуваха "против". 

"Възраждане" няма свои представители в Столична община, но прати депутати, които бяха допуснати да коментират по време на заседанието. А след решението то бе върнато от областния управител на София от "Има такъв народ", който има право на форма на вето, подобна на президентската. След пореден дълъг дебат решението бе гласувано повторно от ГЕРБ-СДС и ДБ, и знамето в крайна сметка бе закачено - редом до това на България, ЕС, и София.