Управляващите в Украйна са нацисти, дошли на власт с убийства и насилие, и те са агресорът, а не Русия - познайте авторът дали е политик или трол в социалните мрежи? Тази хипотеза изказа в Столичния общински съвет съветникът от БСП Николай Велчев.

Поводът бе първото от две предложения на евроатлантическото мнозинство в СОС - да се окичи със знаме сградата на Съвета на Московска 33, и да се кръсти алея до руското посолство в София "Героите на Украйна". Очаквано дебатът раздели съветниците по необичаен начин - ГЕРБ и "Демократична България" срещу БСП и ВМРО. А за разкош се появи и депутат на "Възраждане".

"През 2014 г в Украйна се взе властта с насилие, с убийства. Ръководството на Украйна е фашизирано. През период от 8 години бяха избити от това същото ръководство, на което ще закичите знамето на Столична община, бяха избити част от народа на Украйна, плюс България. А от 2015 г. тъй наречената мека дипломация чрез Минското споразумение не сработваше, защото и Зеленски след началото на конфликта призна, че не е смятал да ги спазва.

От това излиза, че агресорът не е Русия, а фашизиралото ръководство на Украйна, прикрито по демократичните ценности, с което вие се подвеждате и вкарвате българския народ в една бездна, в която няма да бъде от добра гледна точка", изказа сложна геополитическа хипотеза Велчев.

Всъщност изборите през 2014 г. в Украйна са признати от международната общност, а тя се управлява от друга партия и президент от последния вот през 2019 г.

В началото на дебата за слагане на знаме от БСП изтъкваха технически аргументи - не се ли нарушавал закона, ще бъде ли поставено българското знаме, колко ще е голямо украинското, защо ще бъде сложено за 3 месеца, кой ще плати за него.

"Ако смятате да опънете един байряк 10 метра, директно ще нарушите закона", отсече Милка Христова от левицата.

Управляващите я успокоиха - ще се гласува вариант знамето да остане до края на войната, и според тях са спазени всички законови изисквания. А по въпроса за цената на поставянето на знамето, Георги Георгиев от ГЕРБ отсече:

"За да успокоим колегите на БСП, ние, а и вероятно ще се включат колегите от ДБ, ще поемем всички разноски."

"По-важното е друго - начинът на подреждане и вида на знамето, което ще сложите", продължи Христова, и обяви решението за политически ПР и провокация.

"Русия вече обяви България за неприятелска страна, без да сме предприели каквато и да е провокация и такива изказвания като неговото са всъщност в реторика на Путлер, който твърди че с нещо някой е провокирал това нахлуване. Всички знаем, че войната се води от една агресивна страна - Русия. И презумпцията, че ако не я провокираме, няма да дойде при нас, не е вярна", отсече Марта Георгиева от ДБ.

Този подход на социалистите обаче не помогна и те започнаха директно с опорките на кремълския диктатор.

"Да се замислим кои са героите на Украйна - само Буча? Нима тези 70 загинали деца в Донбас и Алеята на ангелите не заслужават тази почит и уважение. Нима изгорените в Одеса хора, сред които и българи, не заслужават тази почест и уважение?", попита лидерът на групата Калоян Паргов.

Той се съгласи, че Русия е агресор, а Украйна жертва, но обясни, че това било, защото Русия нападнала първа, но... времето му свърши и микрофонът му бе изключен, така че обяснението не бе чуто.

Учудващо, в дебата се включи и депутатът от "Възраждане" Петър Петров, който изказа тезата, че СОС няма правомощията да сложи знаме на собствената си сграда, защото това бил "национален, даже интернационален въпрос".

"Представяте един въпрос като местен. Изразяваше се солидарност с представителите, но това не може да бъде обосновка да вземете решение за поставяне ан украинския флраг на сградата на СОС. Това е забранено от закона. Иначе по логиката на противното, защото не вземете отношение по хуманитарната криза в Централна Африка?", заяви той.

Малката група на ВМРО в СОС, която традиционно е в коалиция с ГЕРБ, избра друг подход - този на иронията и обвиненията в лицемерие. Оказа се, че те са внесли други предложения за смяна на имена в СОС.

"Защо не го кръстихте Бандера, Героите на Украйна в момента вече е безлично. Кой изнася най-тежката част от боевете? Не са ли онези крайни националисти, които иначе ги критикувате тука? Вкупом всите с Митрофанова сте против, сега сте на страната на хора, които смятат себе си за националисти. И това няма нищо лошо. В този спор със сигурност съм на страната на украинците, защото те са жертва. Очевидно е, че Русия не е само агресор, но и окупатор. Но като кръщаване плочници и градинки, дали даваме нужното уважение?", попита лидерът на групата Карлос Контрера.

И разясни предложението на ВМРО - ул. "Козяк", "вместо на едно село в Македония, обидно е", да се кръсти "Хирошима и Нагазаки" (произношението е запазено, бел. ред.). "Московска", която дразнила демократичната общност, да се нарече "Дрезден", защото в съседство е британското посолство, а "плочника" пред японското да наречем "Пърл Харбър".

Независимият Борис Бонев пък се усъмни дали внесеният доклад ще издържи обжалване в съда - според него не е написан добре и може да бъде спрян успешно. Бонев изтъкна, че подкрепя идеята, но според него е нужна първо промяна в наредбата за кръщаване на обекти в Столична община.

В крайна сметка евроатлантическото мнозинство надделя и по двата въпроса - "Московска" ще сложи украинското знаме (32-ма "за", 16 "против"), а малка алея пред посолството на Русия ще бъде кръстена "Героите на Украйна, площад на две преки до метростанция "Жолио Кюри" пък ще се казва "Борис Немцов" (33 "за", 12 "против", 2-ма въздържали се).