Съветът на федерацията, горната камара на руския парламент, одобри на пленарно заседание в сряда закон, според който неизпълнението на заповед на началник във военно време и отказ от участие във военни или бойни действия се наказва с лишаване от свобода за срок от две до три години, предаде ТАСС.

Промяната в наказателния кодекс беше подкрепена от 147 сенатори, един гласува против. Вчера долната камара на парламента, Държавната дума, прие окончателно поправките.

Те, очевидно, адресират проблеми с дисциплината и бойния дух на армията и са предназначени да предотвратят съпротива срещу обявената днес от Путин частична мобилизация.

На второ четене бяха внесени и изменения в законопроект за възможността за замяна на неизтърпени присъди с принудителен труд на лишените от свобода. Това отваря възможност войници да бъдат набирани в затворите и наказателните колонии.

До момента за неизпълнение от страна на подчинен на заповед на началник, което е причинило значителна вреда на интересите на службата, имаше ограничение във военната служба до две години, арест до шест месеца или задържане в дисциплинарно военно поделение до две години, уточнява агенцията.

За подобни престъпления, "причинили тежки последици", наказанието е от три до десет години затвор. Сега неизпълнението на заповед поради немарливо или нечестно отношение към службата, което е довело до тежки последици, се наказва с ограничаване във военната служба за срок до една година, арест за срок до шест месеца или задържане в дисциплинарно военно поделение за срок до две години.

Според промените деяния като гореописаните "извършени по време на мобилизация или военно положение, във военно време или в условия на въоръжен конфликт или бойни действия, се наказват с лишаване от свобода за срок от пет до петнадесет години." В момента този срок е до пет години, посочва ТАСС.