12 руски генерала са убити дотук от украинската армия от началото на войната. Днес „Ню Йорк таймс“ съобщи, че украинските военни са получавали информация от американската армия, която им е помогнала за отстраняването на командващите руската армия. Вестникът цитира анонимни висши военни от Америка.

САЩ са снабдявали украинската армия с информация за движението на руските щабове, а украинската армия е допълнила тези данни с информации от собственото си разузнаване.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби потвърди най-общо, че САЩ дават информации на Украйна, "от които те имат нужда, за да се защитават". Детайли обаче не посочи.

Москва досега не е коментирала смъртта на генералите си. Убийствата на толкова висши офицери е напълно необичайна при военни действия. В началото на войната руската армия явно е изпитвала големи трудности и се е наложило дори генерали да бъдат изпратени на фронта, излагайки се на опасност да бъдат уцелени.

„Ню Йорк Таймс“ пише също така, че американските му източници са отрекли САЩ да са дали информация на украинците за посещението на фронта на руския шеф на генщаба Валерий Герасимов. Украйна обяви миналата седмица, че е успяла да уцели руски щаб до град Изюм и е убила няколко висши офицера. Според САЩ обаче Герасимов се е изтеглил от Украйна дни преди това.