Западът трябва да приеме по-високи разходи за живот, за да помогне на Германия да се откаже от руския петрол, заяви бившият командир на британските сухопътни войски в интервю за в. "Телеграф", цитиран от БТА.

Генерал Ник Паркър заяви, че обществото трябва да "промени приоритетите си" и че хората "ще трябва да приемат повече болка" в ежедневието си, за да се сформира ефективна коалиция за победа над Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Твърдението му, че западните държави трябва да помогнат за субсидирането на Германия, която обеща да се откаже от руския петрол, прозвуча в момент, когато Обединеното кралство се намира в криза на разходите за живот, а мнозина са принудени да избират между "отопление или храна", посочва вестникът.

По данни на Фондация "Нова икономика" нарастващата инфлация, стагнацията на заплатите и увеличаването на разходите за стоки от първа необходимост означават, че повече от 34 процента  от населението - 23,5 милиона души - няма да могат да си позволят да покрият разходите за живот през тази година.

Генерал Ник Паркър, бивш офицер от британската армия, служил като командващ сухопътните войски, предложи Обединеното кралство да "пренасочи собствените си енергийни ресурси, за да помогне на Германия", което допълнително ще увеличи сметките за енергия на домакинствата.

Той също така предупреди, че войната в Украйна и кризата с разходите за живот трябва да се разглеждат като неразривно свързани, защото "може да се наложи да воюваме".

Ген. Паркър допълни пред "Телеграф" : "Мисля, че вероятно във всички наши страни има нужда хората да променят приоритетите си. Това, което се случи, е заплаха за всички нас и е потенциално много сериозна заплаха. И следователно, за да преодолеем заплахата, ще трябва да поемем известна болка, но тази болка трябва да бъде много ясно обяснена на хората, така че те да разберат контекста".