Около 1300 души бяха арестувани навред из Русия по време на протести срещу обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация, въз основа на която 300 000 запасняци ще бъдат изпратени на фронта в Украйна, предаде Ройтерс.

Независимата руска медия OVD-Info заяви, че има данни за задържания в поне 30 различни града, само към 21 ч снощи българско време.

Най-много хора - 490, са били задържани във втория по големи руски град - Санкт Петербург, пише "ОВД-Инфо" на сайта си. Следва столицата Москва, с 424 извършени ареста. В Екатеринбург са били задържани 40 човека, в Перм - 23, в Уфа - 22, в Челябинск - 20, а в Красноярск - 19.

В социалните мрежи се появиха множество видеа на протестиращи на столичната пешеходна улица "Арбат". Вижда се как руските служители на реда набързо отвеждат демонстрантите.

В друг клип от "Арбат" протестиращи скандират:

"Пратете Путин в окопите".

На едно видео се вижда как четирима руски полицаи повдигат демонстрант, скандиращ "Не на войната", и просто го изнасят.

Смели протестиращи бяха заснети в Санкт Петербург...

...както и в Екатеринбург.

Отново в Екатеринбург силите на реда задържаха по погрешка полицай под прикритие.

В Самара прецениха за необходимо да арестуват майка с дете в количка. 

Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко коментира протестите в Русия на профила си в туитър. Той не се изказа особено ласкаво.

"Хора протестират в Москва (както и в други градове). По традиция ги хващат един по един и ги прибират в полицейски микробуси. Докато руснаците не започнат да се борят един за друг и не престанат да заснемат арести и да си правят селфита, те ще бъдат роби. Техните протести ще бъдат безсмислени".