Сигурно вече сте чули речта на царя.

Нека все пак припомним най-важните моменти. Путин призна правото на "независимите републики" да минат под зависимостта на Москва. Обяви и "частична мобилизация" - 300 000 клетници ще бъдат изпратени на заколение. Поне не е пълна. Московчани и петербургци ще продължат да гледат войната по телевизорите. Народите от Кавказ и Сибир да му мислят.

Това, което най-много ни засяга, е заплахата на Путин да използва ядрено оръжие, за да защити "изконно" руските територии. В днешна Украйна.

"При заплаха за териториалната цялост на нашата страна, за защитата на Русия и нашия народ, ние безусловно ще използваме всички намиращи се на наше разпореждане средства. Това не е блъф... Тези, които ни шантажират с ядрено оръжие, трябва да знаят, че розата на ветровете може да се развърне и в тяхната страна".

Преди да се запътите към близката аптека за йод, трябва да знаете, че руският президент блъфира за "блъфа". Той няма никакво намерение да използва ядрено оръжие. Колкото и да се мръщи и пуфти.

Ето защо.

Половин година вече чакаме бомбите

Нека се обърнем към царя с няколко (десетки) въпроса.

Г-н Путин, твърдите, че ако окупираните територии на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие бъдат атакувани, Русия ще обмисли дали да пусне атомна бомба.

Ама нали Крим уж бе руски, г-н Путин? И референдум си проведоха местните жители, съвсем легитимен, по вашите думи. Забравихте ли? Украинците го бомбардират от половин година. Даже подводници ви накараха да изтеглите от Севастопол.

Добре, да приемем, че Крим е някакъв особен случай. Ами Белгород? Пограничният руски град (забележете, г-н Путин – признат от целия свят за „руски“) многократно бе подложен на украински обстрел. Къде са атомните бомби? Хайде, де, колко време да ви чакаме?

Впрочем, украински войници наскоро преминаха руската граница именно край Белгород. Има данни и че са минирали територията. Украински мини на руска територия. Кремъл ли трябва да минират, за да "сварите" тези нещастници?

Какво ще кажат Моди, Си, Ердоган…?

Г-н Путин, какво ще кажат разколебаните съюзници на Русия. Моди в Узбекистан ви нареди – "Хайде, слагай край на войната". Вие с ядрено оръжие плашите. Не бива така. Ще излезе, че заради вас войната ескалира.

Ами Си, милият. Години наред се опитва заедно с вас да изгради "многополюсен свят". Колко полюса ще останат на Земята, ако тръгнете безразборно да пускате атомни бомби? Шегата настрана, със Си нали се клехте във вечно другаруване преди старта на Олимпийските игри в Пекин (и инвазията)? Какво се случи? Онова с Чърчил и приятелите ли? Как ще реагира китайският ви колега, ако баш преди да бъде избран за доживотен лидер*, го изненадате с едно голямо "бум" в Донбас?

И "пумпалът" Ердоган започва леко да се отдръпва от вас, не знам дали сте забелязали. Да, обяснява, че трябва да се открие достоен изход от войната за Киев и Москва. Но вчера отсъди, че окупираните територии трябва да бъдат върнати на Украйна. Не само това, ами "руският" Крим, дето 7 месеца не защитавате като хората, също бил украинска територия. Думи на Ердоган. Имате някакви неща да си уточнявате, струва ми се. Едва ли обаче той ще е в настроение за приказки, ако ще пускате атомни бомби на няколко хиляди километра от дома му.

Продължавайте така и накрая само с Ким Чен Ун ще си говорите. Макар че и това не е много сигурно.

Къде ще живеят "руснаците"?

Хайде да се върнем към началото, г-н Путин. Каква точно бе целта на "първата фаза" на "специалната военна операция", преди да ви натрият носа? Щяхте да денацифицирате, демилитаризирате… а, да – и да спасявате "руснаци" от геноцид.

Като ги пуснете тези атомни бомби, какво после ще обясните на сънародниците си, ако вземат, че изпепелят руски войници. И "руснаци", които междувременно спасявате от геноцид.

Нека припомним едно ваше гениално проникновение – украинците са изкуствено създаден народ. Всъщност, те са просто руснаци, които от Ленин насам са зомбирани да вярват, че имат уникална идентичност. Нали така казахте преди инвазията?

И сега какво излиза – Путин ще използва атомна бомба срещу руснаци. Не звучи добре. Какво ще си помислят руснаците в Русия, които месеци наред подкрепят "специалната военна операция" с надеждата да бъдат победени "нацистите в Киев", поставили зомбираните им сънародници в окови? Вие май малко се страхувате от тях, признайте си. Обявихте само "частична мобилизация", защото московчани и петербургци жив ще ви изядат, ако синовете и бащите им "се приберат" в чували и ковчези.

Да приемем, че "ядрената опция" все пак сработи – Русия бомбардира до дупка Украйна, сваля "нацисткия" режим и назначава  "независимо" правителство. Къде ще живеят спасените от вас "руснаци"? Очевидно няма да е в радиоактивна Украйна. Отсега ви казвам – едва ли с охота ще се съгласят да заминат за Сибир. По това си приличат с истинските руснаци.

Къде ще се денете вие, г-н Путин?

Някои от вас може би се сещат за по-логичен ход на Путин, ако действително е решил да изпълни заканата си – да използва тактическо ядрено оръжие. Така ще бъде избегната заплахата от "приятелски огън" и Украйна няма да се превърне в макрокосмос на "Чернобил".

Но какво точно ще спечелите от това, г-н Путин? Може би стратегическо предимство на някоя фронтова линия. Недостатъците обаче, някои от които вече изброихме, ще са в пъти повече. Светът няма да си каже:

"Вярно е, Путин използва ядрено оръжие. Но само за да отстрани военната база "X". Всичко е наред".

Връщане назад няма да има - ще се превърнете във враг номер едно за международната общност и няма да имате един спокоен миг до края на живота си. При малко късмет ще ви изправят пред Хага.

Враговете ви в Русия ще нараснат с милиони – както сред обикновените руски граждани, така и сред придворните ви в Кремъл. Защото без значение какво пише Медведев – повечето руснаци не искат ядрена зима заради болните амбиции на едно старче.

Така че, ако обичате, спрете да плашите гаргите, г-н Путин.

Миналата вечер, когато отложихте речта си, инстинктът ви бе на място. По-добре за самия вас щеше да е изобщо да не я произнасяте.

---

На 16 октомври ще се проведе ХХ Конгрес на Китайската комунистическа партия. Очаква се Си Цзинпин да получи трети петгодишен мандат, с което ще стане най-дълго управлявалият лидер от Мао насам. И вероятно ще се бетонира начело на Китай до края на живота си.