България все още не е получила официален отговор на искането си за изключване от налагането на ембарго върху доставките на руски нефт от страна на Европейския съюз. Страната ни иска отсрочка от две години.

Това съобщи председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски пред бТВ. 

"Разговорите продължават. Българското правителство е решило да направи всичко възможно да не подкрепи тези санкции. Зависими сме от руския петрол, който се рафинира в Бургас. Това задържа цените на нивата, които са днес. В цяла Европа те са доста по-високи", каза депутатът от "Продължаваме промяната".

Той очаква отговор от Брюксел до края на следващата седмица. Ако това не се случи, сме готови за вето върху решението на Брюксел.

Европейската комисия обяви ембаргото тази седмица като част от пакета с най-тежки санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна. За Унгария и Словакия бе дадена отсрочка за внос от Русия до 2024 г. Рибарски настоява, че за България трябва да важат същите аргументи като за тези две страни - няма как до края на годината да се замени руският петрол, тъй като рафинерията в Бургас е настроена технологично за неговата преработка. 

„Към момента сме категорични, че ще се борим до последно. Ако нещата опрат до кокала – да, най-вероятно ще наложим вето (на решението за ембарго на руския петрол – б.р.)“, бе категоричен шефът на енергийната комисия в НС.

Той отказа да коментира негативите на подобно решение, с думите, че в момента „сме се фокусирали на позитивите“.

Рибарски коментира и алтернативните доставки на руски газ за България, които според него нямало да струват двойно, а дори е възможно да не са по-скъпи изобщо.

Той отговори на критиките на ГЕРБ, че се връщат посредниците при търговията с природен газ, че трябва да се разграничават посредници и търговци. 

"Фирмите като "МЕТ" търгуват отдавна с природен газ. Доста големи количества, десетки пъти над нашето годишно потребление. Прекъсване на доставките по дългосрочния договор ни кара да се обърнем към такива търговци, Не бих казал посредници, те са доставчици, купуват го втечнен или по други тръбопроводи", каза Рибарски.