Еманюел Макрон встъпи в длъжност като президент на Франция за втори 5-годишен мандат, съобщи Франс прес.

След като председателят на Конституционния съвет Лоран Фабиюс потвърди победата му на втория тур на президентските избори в края на април, Макрон изнесе кратка реч, в която обеща да завещае „по-добра за живеене планета“ и „по-жива и по-силна Франция“. 

„Обещавам да изградя планета, която е по-добре пригодена за живот, Франция, която е по-жива и Франция, която е по-силна“, каза той в речта си в Елисейския дворец.

И обеща „нов метод“ за управление след първи мандат, по време на който мненията в страната често бяхо поляризирани.

На официалната церемония в Елисейския дворец той заяви, че френският народ се е обявил за независимост в днешния дестабилизиран свят и подчерта, че е изключително важно да бъдат предприети действия за една по-независима Франция.

"Франция направи своя избор в полза на ясния проект за бъдеще, независимост и прогрес", каза Макрон и благодари на избирателите. Народът избира президента - това е нов мандат и нов президент", добави той, имайки предвид, че избирателите имат нови очаквания.

Говорейки за външната политика, Макрон каза, че "не бива да се допуска изостряне на конфликта в Украйна и в Европа трябва да бъде изграден нов мир"

"Наша цел трябва да бъдат реформите и единството. Това ще позволи да положим основите на демократичното възраждане, от което се нуждае нашата страна", каза френският лидер.

Той се обяви и за по-достъпна образователна и здравна система.

По традиция в деня на встъпването в длъжност Макрон разговаря с предшествениците си. 

Едно от първите решения на втория му мандат ще бъде назначаването на нов премиер. А първата му задгранична визита ще бъде в Берлин за среща в понеделник с канцлера Олаф Шолц.

А ето и кадри от инаугурацията: