Четирима (от общо 450) руски депутати изявиха желание да се присъединят към частичната мобилизация в Русия. Това съобщи секретаря на Генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Турчак.

Сред тях е Дмитрий Саблин, заместник-председател на комисията по отбрана. Той е ключов активист на по време на протестите против "Евромайдан" и участва в нападението през юни 2014 г. срещу украинските граничари в Мариупол. Саблин също така има значителни активи в недвижими имоти в анексирания Крим.

Виталий Милонов е сред най-крайните консерватори в коалицията на Путин. Той лично се е срещал с Евгений Пригожин и неговия съюзник социолог Максим Шугалей в Донбас. Посещението им бе официално представено като оказване на хуманитарна помощ.

Председателят на комисията по здравеопазването в Думата Дмитрий Хубезов също е доброволец. Той бе един от 200-те руски лекари, които пристигнаха в Донецк и Луганск след началото на войната. Хубезов предаде лекарства на клиника в Луганск и раздаваше помощи заедно с чеченските сили.

Сергей Сокол представлява далечния Сибирски регион Хакасия и рядко се ангажира с проблемите, свързани с войната. Желанието му да се присъедини към военните действия може би има връзка с факта, че е родом от Севастопол.

Турчак обяви, че Саблин, Хубезов и Милонов активно работят в Донбас от първите дни на инвазията, като спасяват цивилни от Киевския режим.

"Те знаят много добре какво е да си руснак на изконно руска земя, окупирана от неонацисти, каква е борбата за правото да бъдеш руснак".

Турчак посочи, че заявленията им ще бъдат обсъдени в министерството на отбраната.